Zdravé sezení i stání u počítače

O tom, že každodenní několikahodinové sezení u počítače není pro lidské tělo zrovna prospěšné, snad nikdo nepochybuje. Mnoho zaměstnanců a podnikatelů však počítač ke své práci potřebuje a nemohou se od něj během pracovní doby hnout. Existuje způsob, jak udělat sedavé zaměstnání méně sedavé? Ano, existuje. Zmírnit nepříjemné následky v podobě bolesti zad, krku nebo ztuhnutí celého těla způsobené sezením u počítače, vedle pravidelného pohybu pomůže polohovací stůl a následné využívání jeho potenciálu. Mnoho času za klávesnicí prosedí i počítačoví nadšenci, kterým výškově nastavitelný stůl rovněž přinese úlevu.

automaticky vytvořený koncept
Zdroj: liftor.cz

Práce vestoje jako prevence bolesti zad

Jaké problémy způsobuje časté sezení u počítače? Tato (ne)činnost může stát nejen za chronickou bolestí zad a krku, která je způsobena zvýšeným tlakem na meziobratlové ploténky, ale přispívá také ke vzniku bolesti hlavy a tuhnutí kloubů. Z dlouhodobého hlediska dochází k ochabování svalů, zejména těch, jež se podílí na udržování vzpřímené pozice těla, a vzniku svalových dysbalancí. Nekonečné sezení u počítače navíc zvyšuje pravděpodobnost onemocnění kardiovaskulární chorobou.

Právě proto se vyplatí si při práci na počítači občas stoupnout. Práce vestoje, pokud si budete stoupat pravidelně a na dostatečně dlouhou dobu, výrazně sníží následky trávení velké části dne u počítače. A jak už bylo zmíněno, pracovat vestoje vám dovolí polohovací stůl – desku si během okamžiku jednoduše zvednete do takové výšky, abyste mohli komfortně psát na klávesnici, ovládat myš a nehrbili se, když se postavíte. Zvedání desky stolu je buď mechanické, nebo elektrické. Pohodlnější je pochopitelně to elektrické, když pro zvednutí či spuštění desky stolu stačí pouze stisknout tlačítko.

Polohovací stůl se hodí i při sezení

Mnohahodinové sezení se nedá za úplně zdravé označit nikdy, ale díky kombinaci ergonomické židle a polohovacího stolu přece jen můžete sedět mnohem lépe, méně nezdravě.

Kvalitní židle zajistí optimální podporu vašeho těla při respektování přirozeného zakřivení páteře – o to se stará vhodný tvar opěradla, případně spolu s přídavnou bederní opěrkou. Při výběru kancelářské židle se zaměřte zejména na to, aby umožňovala dostatečný rozsah nastavení výšky sedáku a dalších nastavitelných prvků. Důležitou součástí židle jsou nastavitelné područky, které budou podpírat lokty ve správné výšce (přibližně v úrovni desky stolu nebo lehce nad ní). Komfort sezení zvýší nastavitelná opěrka hlavy.

Polohovací stůl je užitečný také při samotném sezení – po nastavení židle si upravíte výšku desky stolu tak, abyste dodržovali všechny zásady správného sezení. Standardní výška pracovní desky u pevných stolů je nevyhovující především pro ty, kdo se více odklání od výškového průměru.

Zásady správného sezení u počítače

Kvalitní vybavení je základ, ale stejně se musíte ještě trochu snažit a dodržovat zásady správného sezení. Asi tou nejdůležitější zásadou je, že musíte sedět vzpřímeně. Lehký záklon není na škodu, ale hlavně si dávejte pozor na to, abyste se nehrbili a vyhnuli se často vídanému pololehu. Výšku židle a desky stolu přizpůsobte tak, že při sezení a psaní na klávesnici budete svírat pravý úhel v kolenou a v loktech. Dále přichází na řadu výškové nastavení monitoru – buď prostřednictvím nastavitelného stojanu, nebo jeho podložením. Horní hrana monitoru by měla být zhruba v úrovni vašich očí, takže při pohledu do středu monitoru sklopíte zrak mírně dolů.

 

Nakonec je na místě připomenout, abyste si nezapomněli pravidelně zvedat desku stolu a pracovali v průběhu dne klidně i několikrát vestoje, případně si občas dali krátkou pracovní přestávku a trochu se prošli.

Hráči si zaslouží něco speciálního

Polohovací stoly rozhodně nepatří jen do firemních kanceláří a domácích pracoven a nemusí se tak využívat pouze při práci. Možnost výškového nastavení desky stolu je praktická také pro všechny, kteří u počítače tráví svůj volný čas. Typickým příkladem jsou hráči počítačových her. Ať už se své zálibě poctivě věnují každý den, nebo si na hraní vyhrazují jen několik hodin o víkendu, ani jim dlouhé sezení neprospívá. O hráčích je známo, že si potrpí na stylové vybavení, a tomu by měl odpovídat i jejich stůl. Naštěstí výrobci polohovacích stolů na ně nezapomněli, a tak si hráči mohou pořídit stylový herní stůl s unikátním designem v čele s jedinečnou pracovní deskou.