Vyplatí se ještě vařit na plynu?

Při turbulentních proměnách cen energií na trhu často vyvstává otázka, zda je výhodnější využívat pro vaření a vytápění plyn nebo elektřinu. S odpovědí je to sice trochu jako na houpačce, protože stále dochází k bleskovým proměnám. Určitou jistotu však zákazníkům dodalo zastropování cen plynu a elektřiny české vlády, které platí od listopadu až do konce příštího roku. Jak to tedy s výhodností cen elektřiny a plynu? Co vychází lépe?
vyplatí se ještě vařit na plynu?
Zdroj: Freepik.com

Porovnání není zase až tak jednoduché

Na počátku letošního roku se hojně objevovaly trochu panické dotazy, na to, zda se dá plynová přípojka dočasně zrušit, jak je to možné udělat a jak dlouhá je výpovědní doba. Samozřejmě, že zdražení plynu je velmi citelné, ale není možné říci, že by bylo méně výhodné než vaření na elektrice. Ani jedno z těchto vaření není zřetelně lepší, ale každé z nich má své výhody a nevýhody, na které byste se měli zaměřit.

Výhody vaření na plynu

Sporák na plyn má nižší pořizovací cenu, a i náklady na opravy bývají zpravidla nižší, protože stačí vyměnit jednoduchou součástku a můžete jej znovu začít používat.

Dalším aspektem, který často vede k volbě vaření na plynu jsou jednofázové přípojky jištěné na proud 25 A ve starších bytech. Tento typ přípojek zpravidla nedostačuje plnohodnotný provoz elektrického sporáku. Na tomto typu přípojky, lze podle jednoduchého výpočtu počítat s celkovým maximálním příkonem 230 V × 25 A = 5 750 W, což je 5,750 kW. V současné době jsou však na trhu elektrické sporáky, které mají například dvě plotýnky o příkonu 1 500 W, dvě 1 000 W, k tomu troubu s příkonem 2,2 kW. To dohromady činí 7,2 kW, provoz všech ploten a trouby tak není na dané přípojce možný.

Další výhodou z pohledu mnoha profesionálních kuchařů je lepší regulace teploty na plynu. Rychleji totiž dosáhnete požadovaného žáru, to je také důvodem, proč se v profi kuchyních nejčastěji setkáte s plynem.

Důležitou otázkou, kterou si však v současné době každý pokládá, je kolik stojí plyn. Při jednoduchém výpočtu s modelovou spotřebou 600 kWh za rok a současným zastropováním cen, by cena měla činit cca 3 200 Kč.

Výhody vaření na elektrice

Vysoké účinnosti dosahují především indukční sporáky, které však mají proti plynovému spotřebiči mnohem vyšší pořizovací cenu, a i náklady na opravu jsou velmi vysoké.

Plotýnky stačí zahřát na maximální teplotu jen na začátku vaření, následně je možné je ztlumit a jídlo dovařit na nízkém stupni.

Sklokeramická deska má navíc světlenou indikaci zbytkového tepla, proto budete vždy vědět, zda už je plotýnka vychladlá. Určitou nevýhodou je vyšší náchylnost sklokeramické desky k rozbití.

Cena vaření na elektrice, pokud by byla energetická účinnost stejná, by se pohybovala okolo 3 600 Kč. Obecně se však udává, že vaření na sklokeramické či indukční desce je až o 20 % efektivnější. Takže výsledná cena by se měla pohybovat okolo 3 000 Kč.

Chcete vařit na plynu? Tak si zvolte stabilního dodavatele!

Vaření na plynu je tak srovnatelné s vařením na elektrice a je v současné době čistě na vašich preferencích, který způsob si zvolíte. Pokud byste rádi vařili na plynu je vhodné se zamyslet nad stabilitou současných dodavatelů této komodity na trhu. K těm nejstabilnějším jistě patří společnost ČEZ, která na českém trhu působí již od roku 1992. V současné době plné turbulentních změn cen poskytuje určitou jistotu svým odběratelům, navíc poskytuje kompletní servis, a to nejen v oblasti údržby, ale i zákaznického servisu. V případě zájmu o plyn od ČEZ za vás vyřídí všechny náležitosti, stačit k tomu bude jen pár podpisů.