V dnešním příspěvku si ukážeme recept od Martiny a připravíme si panenku v slaninovo-bylinkovo-hořčičném kabátku s ragú z hlívy ústřičné. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Recept na panenku:
Co budeme potřebovat:
500 g vepřové panenky
150 g plátků slaniny
bylinky /oregano, bazalka, tymián a jiné/
2 lžíce hrubozrnné hořčice
sůl
bílý pepř
slunečnicový olej
Na omáčku:
200 g hlívy ústřičné
15 g másla
1 šalotka
180 ml smetany na šlehání
40 ml bílého vína
sůl, pepř
Jak budeme postupovat:
1) Panenku nakrájíme na zhruba 10 cm špalíky, šalotku na kostičky, hlívu očistíme a pokrájíme proužky.
2) Slaninu vyskládáme na prkénko vedle sebe tak, aby se lehce překrývala, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a potřeme hořčicí.
3)Na takto připravenou slaninu položíme špalík panenky a opatrně smotáme. Zajistíme potravinářskou nití. Stejně připravíme i ostatní špalíky panenky.
4) Rozpálíme pánev, dáme trochu oleje a másla a panenku ve slanině opečeme se všech stran dozlatova. Přendáme ji do rozpálené trouby a dáme na zhruba 8-10 minut dopéct. Já ji přendala k bramborám, které jsem pekla jako přílohu v troubě.
5) Mezitím začneme připravovat ragú. Na másle restujeme šalotku jen do sklovita, přidáme hlívu, trochu opečeme, přilijeme víno a zredukujeme tak na polovinu. Vlijeme smetanu, osolíme a opepříme.
6) Hotové ragú servírujeme s panenkou a s přílohou. Já měla pečené máslové brambory v remosce.