Nadýchaný, jemný a chutný – prvotřídní dezert, ideální ke snídani nebo k večeru strávenému s blízkými u čaje.
Co budeme potřebovat:
- 400 g tvarohu (5 % tuku)
- 8 g vanilkového cukru
- 100 g praženého cukru
- 1 vejce
- 3 lžíce zakysané smetany (nebo přírodního jogurtu)
- 40 g kukuřičného škrobu
Na těsto:
- 5 vajec
- 80 g praženého cukru
- 80 g hladké mouky
- 20 g kakaového prášku
- půl lžičky prášku do pečiva
- 8 g vanilkového cukru
- 2 lžíce teplé vody
Jak budeme postupovat:
1. Plech o rozměrech 30 × 40 cm vyložte pečicím papírem.
2. Příprava náplně: Všechny ingredience na náplň dejte do hluboké mísy a rozmixujte je mixérem na hladkou a krémovou hmotu.
3. Přeneste tvarohovou směs na plech vyložený papírem a stěrkou ji rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
4. Příprava těsta: Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky vložte do velké mísy a šlehejte je mixérem při střední rychlosti do hladka. Zvyšte rychlost mixéru a za stálého míchání postupně přidávejte toastový a vanilkový cukr. Měli byste získat tuhou směs ve tvaru bochníku.
5. Poté přidejte jeden žloutek po druhém a pokračujte ve šlehání.
6. Mouku smíchejte s kakaovým práškem a práškem do pečiva v samostatné míse.
7. Polovinu suché směsi prosejte do mísy a jemně promíchejte stěrkou, dokud nevznikne hladká hmota. Poté přilijte lžíci teplé vody a pokračujte v míchání. Nyní prosejeme druhou část suché směsi, přilijeme zbývající vodu a znovu promícháme.
8. Vzniklé těsto přeneste na vrstvu náplně v pánvi a rovnoměrně rozetřete.
9. Roládu pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
10. Vyjměte desku z trouby, přeneste ji lícem dolů na pruh pečicího papíru a opatrně odstraňte papír z horní části.
11. Horké těsto pomocí pečicího papíru srolujte do rolády, zabalte ji do papíru a nechte zcela vychladnout.
12. Přendejte roládu do kuchyňského robotu a bohatě ji posypte moučkovým cukrem. Nyní ji můžete nakrájet na plátky a s velkým potěšením podávat.
13. Získáte přiměřeně sladký, vzdušný, jemný a velmi lahodný dezert – ideální k šálku čaje nebo kávy.