Krok za krokem vám představíme skvělý recept na velmi chutný zákusek připravený z jablek. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 1 – 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 vejce
- 200 g nasekaného margarínu nebo másla (pokojové teploty)
Náplň:
- 1 kg jablek
- 150 ml vody
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce skořice
Krém:
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 750 ml mléka
- 50 g kukuřičného škrobu
- 80 g másla
Ostaní:
- olej – na vymazání plechu na pečení
- mouka – na vysypání plechu na pečení
K posypu:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Ve velké oválné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte lžící. Do mísy také přidejte mouku a uprostřed udělejte jamku.
2. Poté přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vejce, nakrájený margarín nebo máslo pokojové teploty.
3. Těsto uhněťte ručně.
4. Těsto rozdělte na 2 stejné části. Každý kousek zabalte do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny do mrazáku.
5. Náplň: Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Dejte je do hrnce a zalijte vodou, přidejte cukr a skořici. Vše společně uvařte. Když se přivede k varu, vařte dalších 8-10 minut, aby jablka změkla. Pak je sceďte a nechte vychladnout.
6. Krém: Vejce, cukr a vanilkový cukr dejte do mísy a promíchejte mixérem. Pak přidejte trochu mléka a krátce spojte. Poté přidejte kukuřičný škrob a vše prošlehejte mixérem. Zbytek mléka nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Když se mléko uvaří, stáhněte ho ze strany a přilijte přidané ingredience. Vraťte ho pak na střední teplotu a promíchejte.
7. Po odstavení přidejte máslo a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a přikryjte fólií.
8. Plech o rozměrech 20 x 35 cm vymažte olejem a vysypte moukou.
9. Vyjměte jedno těsto z lednice a nastrouhejte ho na plech. Na těsto položte jablka a přelijte je smetanou, opakujte nastrouhaní těsta.
10. Koláč vložte na 45 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
11. Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu a dejte ho do lednice.
12. Nakonec posypte moučkovým cukrem.
13. Podávejte ho s láskou a skvělou chutí.
VIDEO NÁVOD: