Říká se, že dobrý koláč upevňuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na lahodný pudinkový dezert s jablky je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 100 g měkké máslo
- 60 g krystalového cukru
- 1 žloutek
- 160 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
Posypy:
- 30 g másla
- 30 g cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 60 g mouky
- prášek do pečiva (trochu)
Vanilková krémová náplň:
- 250 g tvarohu (20 % tuku)
- 100 g zakysané smetany
- 150 g krém fraiche (zakysané smetany)
- 50 g cukru
- 2 vejce (nebo zbytek bílků z těsta)
- 37 g vanilkového pudinkového prášku
K posypu:
- skořice
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Měkké máslo, cukr a žloutek vložte do oválné mísy a promíchejte ručním mixérem. Za stálého míchání přidejte mouku a prášek do pečiva.
2. Rukama těsto promíchejte, abyste vytvořili kouli. Nechte 30 minut odpočívat v chladničce.
3. Posypte čistou plochu moukou a těsto rozválejte.
4. Těsto vložte do formy o rozměrech 22 X 22 cm. Rozválejte ho malým válečkem na hladký plát, posypte moukou a znovu rozválejte. Okraje přitiskněte rukou.
5. V oválné míse smíchejte máslo, cukr, vanilkový cukr, mouku a trochu prášku do pečiva. Promíchejte mixérem a poté rozdrťte rukou.
6. Vanilková krémová náplň: Do oválné mísy dejte tvaroh 20% tuku, zakysanou smetanu, creme fraiche, vejce s cukrem, bílek, vanilkový pudinkový prášek a vše smíchejte.
7. Jablka nakrájejte na půlměsíčky a pěkně je naaranžujte vedle sebe. Posypte skořicí a nalijte náplň. Pěkně ji rozetřete a posypte posypkou.
8. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 180 °C (horní a dolní ohřev).
9. Po upečení zkontrolujte, zda je koláč upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby. Můžete ho také posypat moučkovým cukrem.
10. Podávejte ho s láskou a dobrým pocitem, jak pěkně se to povedlo.