Říká se, že dobrý koláč utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na koláč se smetanou a vlašskými ořechy je opravdu úžasný. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Co budeme potřebovat:
Na krém:
- 2 vanilkové pudinky
- 30 g zahušťovadla (škrobová moučka)
- 1 vanilkový cukr
- 80 g cukru
- 200 ml mléka a 600 ml mléka
- 20 g margarínu nebo másla
Na těsto:
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g hladké mouky
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 72 mletých vlašských ořechů
- 200 ml smetany na slazení
Na posýpaní:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Do velké oválné mísy dejte pudinky a škrobovou moučku. Přidejte vanilkový cukr a přilijte mléko. Míchejte metličkou.
2. Do hrnce dejte 600 ml mléka a přiveďte ho k varu. Pokud se mléko uvaří, odstavte ho. Do hrnce nalijte předchozí směs, zamíchejte a přiveďte k varu.
3. Když pudinková směs zhoustne, odstavte ji a přidejte margarín nebo máslo. Smíchejte ručním mixérem a pak je přelijte do mísy. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte vychladnout.
4. Těsto: Do oválné mísy nasypte prášek do pečiva a mouku. Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte mléko a mouku. Rozmixujte a poté přisypte mleté vlašské oříšky a promíchejte metličkou.
5. Připravte si plech o rozměrech 35 x 39 cm, trochu ho potřete olejem a položte na něj vymaštěný papír na pečení. Těsto pěkně rozetřete na plech.
6. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte podle potřeby. Zkontrolujte párátkem, zda je těsto upečené. Nechte ho pak vychladnout.
7. Vychladlé těsto rozdělte na polovinu.
8. Odstraňte fólii z misky, kde byl první krém. Dejte smetanu ke šlehání a míchejte, dokud není sněhově bílá a hustá. Pak směs přidejte do prvního krému a rozmixujte.
9. Těsto položte na podnos a rozetřete na něj krém. Druhou polovinou těsta položte na krém a dejte do ledničky ztuhnout.
10. Před podáváním vyjměte koláč z formy a posypte moučkovým cukrem.