Slavnostní mandlové sušenky

Křehké kourabies se podávají na řeckých svatbách a patří k nezbytnému vánočnímu pečivu.

Slavnostní mandlové sušenky
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 400 g másla
  • 150 g loupaných mandlí
  • 50 g cukru krupice
  • 40 ml vody
  • 90 g cukru krupice
  • 1/2 dl rumu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 600 g hladké mouky

Jak budeme postupovat:

1. Rozpuštěné máslo propasírujte přes síto, abyste získali zcela čisté máslo, a dejte na 2 hodiny do misky v lednici.

2. Mandle, cukr krupici a vodu zahřejte v hrnci a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Pak krásně zlatavé mandle rozetřete na pečicí papír a nechte vychladnout.

3. Ztuhlé máslo smíchejte s moučkovým cukrem dohladka (tento proces trvá asi 20 minut). Přidejte rum, prášek do pečiva, vanilkový granulát a mouku a znovu promíchejte.

4. Vychladlé mandle nakrájejte na menší kousky a vmíchejte je do těsta. Poté z těsta vytvarujte mini kuličky o průměru asi 2,5 cm a položte je na plech vyložený pečicím papírem.

5. Péct při 170 °C 20 až 25 minut. Po vychladnutí kuličky obalte v moučkovém cukru.