Křehké kourabies se podávají na řeckých svatbách a patří k nezbytnému vánočnímu pečivu.
Co budeme potřebovat:
- 400 g másla
- 150 g loupaných mandlí
- 50 g cukru krupice
- 40 ml vody
- 90 g cukru krupice
- 1/2 dl rumu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 ks vanilkového lusku
- 600 g hladké mouky
Jak budeme postupovat:
1. Rozpuštěné máslo propasírujte přes síto, abyste získali zcela čisté máslo, a dejte na 2 hodiny do misky v lednici.
2. Mandle, cukr krupici a vodu zahřejte v hrnci a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Pak krásně zlatavé mandle rozetřete na pečicí papír a nechte vychladnout.
3. Ztuhlé máslo smíchejte s moučkovým cukrem dohladka (tento proces trvá asi 20 minut). Přidejte rum, prášek do pečiva, vanilkový granulát a mouku a znovu promíchejte.
4. Vychladlé mandle nakrájejte na menší kousky a vmíchejte je do těsta. Poté z těsta vytvarujte mini kuličky o průměru asi 2,5 cm a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
5. Péct při 170 °C 20 až 25 minut. Po vychladnutí kuličky obalte v moučkovém cukru.