Kyselá polévka z okurek (okurková polévka)

Lahodná polská klasika z kopru, kořenové zeleniny a strouhaných kyselých okurek. Něco jiného, ale lahodného a chutného. Mňam!

Kyselá polévka z okurek (okurková polévka)
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 2 ks kuřecích stehen
  • 1 ks velké mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/4 ks menšího celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks cibule
  • sůl, mletý černý pepř, nové koření, bobkový list – podle chuti

Ostatní:

  • 1 šálek kyselých okurek
  • 4 ks brambor
  • 1 hrst čerstvého kopru

Jak budeme postupovat:

1. Kuřecí stehna vložte do hrnce spolu s mrkví, celerem, petrželí, cibulí, stroužkem česneku a vše zalijte studenou vodou. Přidejte koření, vše přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 90 minut.

2. Okurky vyjměte (nálev dejte stranou – budete ho potřebovat) a nastrouhejte je na velkém struhadle. Brambory očistěte a nakrájejte na kostky. Kopr nasekejte jemně.

3. Maso, zeleninu a koření vyjměte z vývaru děrovanou naběračkou a přidejte brambory, které uvařte téměř do měkka.

4. Přidejte k masu, zelenině a koření. Poté přidáme uvařenou mrkev, petržel a vykostěné kuřecí maso, které jsme nakrájeli na kostičky.

5. Když začne opět vřít, přidáme nastrouhané okurky, ochutnáme a polévku dochutíme solčankou nebo dosolíme. Nakonec přidáme nasekaný kopr a chvíli povaříme.