Linecké těsto plněné čerstvým krémem, korunované čerstvými jahodami a pistáciemi. Příprava těchto jahodových košíčků s mascarpone a pistáciemi je velmi rychlá a snadná, nemusíte nad ní váhat. Jednoduše je připravte a nabídněte je jako pochoutku rodině nebo přátelům.
Co budeme potřebovat:
Ťesto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 4 ks žloutku
- 1 KL citronové kůry
Krém:
- 500 g Mascarpone
- 200 g bíla čokoláda
- 100 g cukr krystalový
- 200 ml kyselá smetana
- 2 KL vanilkový extrakt
Posypání:
- 300 g čerstvé jahody
- 2 PL nesolené, nepražené pistácie
Jak budeme postupovat:
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Mouku prosejte na prkénko a vmíchejte cukr a citronovou kůru. Studené máslo nakrájejte na kostičky a spolu se žloutky je rukama zapracujte do mouky a vypracujte těsto. Vytvarujte bochník, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
3. Těsto rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujte kolečka podle velikosti formiček. Těsto vložte do forem. Formy není třeba vymazávat (těsto je dostatečně tučné, aby se nelepilo). Pečte do lehkého zhnědnutí – asi 12 minut. Vyklopte a nechte vychladnout.
4. Připravte krém: Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Poté postupně vyšlehejte mascarpone s čokoládou, cukrem, smetanou a extraktem.
5. Koláčky naplňte krémem, přidejte nakrájené jahody a posypte nasekanými pistáciemi.