Jahodové košíčky s mascarpone krémem a pistáciemi

Linecké těsto plněné čerstvým krémem, korunované čerstvými jahodami a pistáciemi. Příprava těchto jahodových košíčků s mascarpone a pistáciemi je velmi rychlá a snadná, nemusíte nad ní váhat. Jednoduše je připravte a nabídněte je jako pochoutku rodině nebo přátelům.

Jahodové košíčky s mascarpone krémem a pistáciemi
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

Ťesto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 ks žloutku
  • 1 KL citronové kůry

Krém:

  • 500 g Mascarpone
  • 200 g bíla čokoláda
  • 100 g cukr krystalový
  • 200 ml kyselá smetana
  • 2 KL vanilkový extrakt

Posypání:

  • 300 g čerstvé jahody
  • 2 PL nesolené, nepražené pistácie

Jak budeme postupovat:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Mouku prosejte na prkénko a vmíchejte cukr a citronovou kůru. Studené máslo nakrájejte na kostičky a spolu se žloutky je rukama zapracujte do mouky a vypracujte těsto. Vytvarujte bochník, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.

3. Těsto rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujte kolečka podle velikosti formiček. Těsto vložte do forem. Formy není třeba vymazávat (těsto je dostatečně tučné, aby se nelepilo). Pečte do lehkého zhnědnutí – asi 12 minut. Vyklopte a nechte vychladnout.

4. Připravte krém: Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Poté postupně vyšlehejte mascarpone s čokoládou, cukrem, smetanou a extraktem.

5. Koláčky naplňte krémem, přidejte nakrájené jahody a posypte nasekanými pistáciemi.