Čokoládový bochník s marinovanými hruškami si zamiluje i vaše tchyně. Něco jiného, neobvyklé, ale velmi jemné a chutné. Hruškovo-čokoládový bochník lze podávat k snídani s horkým čajem, po obědě s lahodnou kávou a k večeři k skvělému drinku jako dort.
Co budeme potřebovat:
- 4 ks menších hrušek
Sirup:
- 400 ml vody
- 1 polévková lžíce pomerančové šťávy
- 1 celá skořicová tyčinka
- 60 g krystalového cukru
K obalení hrušek:
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1/4 KL mleté skořice
Těsto:
- 100 ml rostlinného oleje
- 200 g hladké mouky
- 170 g třtinového cukru
- 30 g kakaa
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 KL mleté skořice
- 1/2 KL jedlé sody
- 1/2 KL soli
- 1 vejce
- 2 lžíce tmavé melasy
- 250 ml acidofilního mléka
Kakaový sirup:
- 5O g másla
- 5 lžic krystalového cukru
- 2 dl vody
- 3 lžíce kakaa
- 1 polévková lžíce tmavé melasy
Jak budeme postupovat:
1. Hrušky oloupejte, rozpulte (stopku se snažte ponechat na jedné z půlek) a vykrojte jádřinec.
2. V hlubokém hrnci svařte sirup s vodou, cukrem, pomerančovou šťávou a skořicí. Snižte teplotu, přidejte hrušky a přikryté vařte asi 25 minut. Hrušky slijte a nechte vychladnout. Poté je obalíme ve směsi ze lžíce mouky, lžíce kakaa a 1/4 lžičky skořice.
3. Předehřejeme troubu na 180 °C.
4. Na těsto smícháme vejce, okyselené mléko, olej a melasu. Do tekuté směsi prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, špetku soli a kakao.
5. Formu (srnčí hřbet) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Navrstvěte do něj těsto a postupně skládejte hrušky od kraje ke kraji, přičemž stopky musí být na horním okraji formy. Těsto v troubě vykyne a pokryje vršky hrušek. Pečte asi 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Po upečení nechte bochník ve formě asi 10 minut vychladnout a poté jej vyklopte na tác.
6. Chcete-li mít ještě vláčnější bochník, propíchněte jej na několika místech špejlí, a to až do tří čtvrtin. A opatrně přilijte hustší kakaový sirup, který vznikl redukcí vody, másla, cukru, melasy a kakaa. Nechte zcela vychladnout a podávejte.