Hruškovo-čokoládový bochník

Čokoládový bochník s marinovanými hruškami si zamiluje i vaše tchyně. Něco jiného, neobvyklé, ale velmi jemné a chutné. Hruškovo-čokoládový bochník lze podávat k snídani s horkým čajem, po obědě s lahodnou kávou a k večeři k skvělému drinku jako dort.

Hruškovo-čokoládový bochník
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 4 ks menších hrušek

Sirup:

  • 400 ml vody
  • 1 polévková lžíce pomerančové šťávy
  • 1 celá skořicová tyčinka
  • 60 g krystalového cukru

K obalení hrušek:

  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/4 KL mleté skořice

Těsto:

  • 100 ml rostlinného oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 170 g třtinového cukru
  • 30 g kakaa
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1 KL mleté skořice
  • 1/2 KL jedlé sody
  • 1/2 KL soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce tmavé melasy
  • 250 ml acidofilního mléka

Kakaový sirup:

  • 5O g másla
  • 5 lžic krystalového cukru
  • 2 dl vody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 polévková lžíce tmavé melasy

Jak budeme postupovat:

1.  Hrušky oloupejte, rozpulte (stopku se snažte ponechat na jedné z půlek) a vykrojte jádřinec.

2. V hlubokém hrnci svařte sirup s vodou, cukrem, pomerančovou šťávou a skořicí. Snižte teplotu, přidejte hrušky a přikryté vařte asi 25 minut. Hrušky slijte a nechte vychladnout. Poté je obalíme ve směsi ze lžíce mouky, lžíce kakaa a 1/4 lžičky skořice.

3. Předehřejeme troubu na 180 °C.

4. Na těsto smícháme vejce, okyselené mléko, olej a melasu. Do tekuté směsi prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, špetku soli a kakao.

5. Formu (srnčí hřbet) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Navrstvěte do něj těsto a postupně skládejte hrušky od kraje ke kraji, přičemž stopky musí být na horním okraji formy. Těsto v troubě vykyne a pokryje vršky hrušek. Pečte asi 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Po upečení nechte bochník ve formě asi 10 minut vychladnout a poté jej vyklopte na tác.

6. Chcete-li mít ještě vláčnější bochník, propíchněte jej na několika místech špejlí, a to až do tří čtvrtin. A opatrně přilijte hustší kakaový sirup, který vznikl redukcí vody, másla, cukru, melasy a kakaa. Nechte zcela vychladnout a podávejte.