Švédská hrachová polévka – Chutná, jemná a úžasná

Hustá, sytá žlutá hrachová polévka s kousky oblíbeného vepřového masa. Je tak sytá, že vás zasytí na celý den. Můžete podávat s křupavou bagetou nebo opečeným chlebem. Je lahodná, chutná a úžasná. Určitě vám bude chutnat. Skvělá polévka k obědu nebo večeři!

Švédská hrachová polévka (Ärtsoppa)! Chutná, jemná a úžasná
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 500 g žlutého hrachu (děleného nebo vcelku)
  • 400 g vepřového masa (plecko, kýta nebo bůček)
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 ks nového koření
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice + navíc
  • sůl, mletý černý pepř – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Hrách namočte přes noc (alespoň 10 hodin).

2. Odkapaný hrách vložte do velkého hrnce, zalijte vodou asi 3 cm nad hladinu a začněte zahřívat.

3. Do polévky přidejte oloupanou cibuli, celou oloupanou mrkev, bobkový list, nové koření, na kostičky nakrájené vepřové maso a sušené bylinky.

4. Pokud máte po ruce čerstvou majoránku a tymián, přidejte hrst každé bylinky na začátku varu a poté, co se polévka začne vařit, přidejte několik lístků.

5. Vše spojte a vařte na mírném ohni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne a hrášek se nezačne rozpadat.

6. Poté z polévky vyjměte cibuli, mrkev a bobkové listy a dobře ji rozmíchejte metličkou, aby získala krémovou konzistenci.

7. Nyní polévku dochuťte solí, pepřem a vrchovatou lžící hořčice.

8. Hráškovou polévku odstavte z ohně a podávejte s další lžící hořčice.