Jedná se o nejjednodušší recept na hovězí maso konzervované ve vlastní šťávě, které je však díky koření velmi křehké, chutné a aromatické. Typ konzervy, který by neměl chybět v žádné domácnosti.
Co budeme potřebovat:
- 3 kg hovězího masa
- 3 lžičky soli (hrubé)
- bobkové listy
- několik cibulí
- zrnka černého pepře
Jak budeme postupovat:
1. Maso nakrájejte na dostatečně velké kousky – asi 7-8 cm silné. Přeneste je do hluboké mísy a dobře je promasírujte třemi lžičkami soli.
2. Připravte si ostatní ingredience: Oloupejte několik cibulí a nakrájejte je na kolečka, připravte si také zrnka černého pepře a bobkové listy (aby byly po ruce).
3. Na dno každé čisté a suché 500ml sklenice vložte dvě kolečka cibule, několik zrnek černého pepře a bobkový list a poté je naplňte kousky masa. Snažte se doplnit několika kousky tučného masa.
4. Nahoře nechte 1-2 cm mezeru a sklenice pevně uzavřete šroubovacími víčky.
5. Sklenice vložte do vyložené nádoby s kuchyňskou utěrkou na dně. Zalijte je studenou vodou tak, aby byla víčka zakrytá, postavte hrnec na oheň a přiveďte vodu k bodu varu. Jakmile přijde k prvnímu varu, nechte ji přikrytou na mírném ohni vařit dalších 5-6 hodin.
6. Odstavte hrnec z ohně a nechte ho zcela vychladnout.
7. Poté plechovku uložte do spíže při teplotě do 10 °C. Doba použitelnosti je 12 měsíců.
Získáte krásně barevné zavařeniny. Maso je křehké a velmi chutné, ale dobře drží tvar. Všechny pokrmy připravené z tohoto masa ve vlastní šťávě budou chutnat dobře.