Černý rybíz – péče a pěstování

Rybíz je ovocný keř, který je stále oblíbenější v domácích záhonech a zahradách. Díky malým nárokům na rostliny a dostupnosti mnoha druhů je rybíz dnes pravidelným návštěvníkem polských zahrad. V létě rybízové keře plodí chutné plody, které jsou ideální pro přípravu zavařenin, šťáv, koláčů i pro konzumaci za syrova.
Černý rybíz – péče a pěstování

Černý rybíz má také pozitivní účinky na zdraví. Drobné ovoce je bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty, které při zařazení do každodenní stravy podporují fyzické zdraví. Přestože pěstování sazenic rybízu není složité, před jejich výsadbou je vhodné zjistit, jaké jsou nároky rostliny a jaké jsou základní zásady péče o ni.

Rybíz – charakteristika rostliny

Černý rybíz je bobulovitý keř, který patří do čeledi angreštovitých. Ve svém přirozeném prostředí se vyskytuje v evropských a asijských zemích. Pro své chutné a zdravé plody se sazenice černého rybízu pěstují na profesionálních plantážích i v malých domácích zahradách a sadech.

Keře rybízu dosahují na konci své růstové fáze výšky kolem dvou metrů. Rostlina se vyznačuje rozložitým a širokým tvarem a pravidelným řezem ji lze tvarovat a krotit. Stonkový a keřový rybíz se vyznačují dlanitými listy se zeleným zbarvením a jejich květenství jsou charakteristická drobnými, drobnými květy, které jsou shromážděny v četných hroznech. Doba kvetení rostliny v závislosti na druhu rybízu spadá do konce dubna a začátku května a plodnost obvykle probíhá v červenci. Cena černého rybízu do značné míry závisí na druhu a prvotřídní sazenice a keře najdete v uznávané školce Moravské sady, na adrese: https://moravske-sady.cz/cs_CZ/c/Rybizy/32.

Pěstování sazenic rybízu – co stojí za to vědět?

Černý rybíz je ovocný keř, který po vytvoření vhodných podmínek pro vývoj a růst vytváří četné drobné plody bohaté na vitamíny a minerály. Sazenice rybízu by měly být umístěny na teplém a velmi slunném místě. Dostatečné množství slunečního světla každý den ovlivní nejen počet plodů na keřích, ale také jejich chuť, množství šťávy a vůni. Místo by mělo být chráněno před časnými jarními mrazíky, které by mohly poškodit plody rybízu.

Přijímání sazenic rybízu je do značné míry závislé na kvalitě půdy. Nejlepší půda pro černý rybíz by měla mít mírně kyselou reakci. Kromě toho by měla být půda především úrodná a humusovitá a nespornou výhodou bude substrát bohatý na živiny, které jsou nezbytné pro správný vývoj kořenů rybízu a celého keře.

Rybízové keře v zahradě

Černý rybíz je ovocný keř s nízkými nároky. Jejím oblíbeným místem je slunné stanoviště, takže v období růstu, nasazování květů a sucha byste měli pamatovat především na její zalévání. Je dobré vědět, že povrchová zálivka není pro rybíz dobrým řešením. Lepší je zalévat kořeny v několikadenních intervalech.

Dalším důležitým aspektem péče o rybíz je pravidelné pletí. Plevel rostoucí kolem ovocného keře negativně ovlivňuje jeho růst. Kořeny plevelů rychle odebírají rybízu nejcennější živiny, což může mít za následek nízký výnos nebo dokonce úhyn rostliny. Sazenice rybízu a větší keře je třeba pravidelně hnojit hnojivy bohatými na minerální látky, jako jsou dusičnany.

Nejoblíbenější odrůdy sazenic rybízu
Rybíz je ovocný keř, který má mnoho odrůd a druhů. Díky jejich znalostem si můžete koupit sazenice, které se dokonale hodí do klimatu a polohy vašeho záhonu, sadu nebo zahrady.

Nejoblíbenější odrůdy rybízu jsou:

Ojebyn – je keřovitá sazenice rybízu, která plodí malé černé plody. Na keři se objevují poměrně brzy a samotné plody jsou výjimečně pevné a sladké s lehce nakyslou příchutí,
Titania – je odrůda rybízu, která je mezi ovocnáři velmi oblíbená. Je to jeden z mála rybízů s vysokou odolností proti mrazu a jarním přízemním mrazíkům. Plody odrůdy Titania jsou kulovité, bohaté na dužinu a šťávu s vinnou příchutí,
Josta – je odrůda rybízu, která je dostupná jak na kmeni, tak v keřové formě. Plody rybízu Josta jsou díky dužině bohaté na šťávu vynikající pro zavařování a výrobu džusů.
Růst jednotlivých odrůd rybízu závisí nejen na jejich nárocích, ale také na kvalitě vysazené sazenice. Při nákupu se vyplatí řídit se doporučeními ostatních ovocnářů a využít nabídky nejlepších obchodů, jako jsou Moravské Sady.