Domů Recepty Milujete domácí pečivo? Připravte si tento vynikající podmáslový chléb

Milujete domácí pečivo? Připravte si tento vynikající podmáslový chléb

ZDROJMartina Hančlová

Milujete domácí pečivo? Připravte si tento vynikající podmáslový chléb. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

milujete domácí pečivo? připravte si tento vynikající podmáslový chléb
Zdroj: Martina Hančlová

Připravte si tento vynikající podmáslový chléb:

Co budeme potřebovat:

  • 450 g mouky na chleba
  • 50 g hladké mouky
  • 310 g podmáslí
  • 50 g bílého jogurtu
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička chlebového koření (nemusí být)
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 vařená nastrouhaná brambora

(nebo: 3 lžíce solamylu, nebo 3 lžíce bramborového těsta v prášku) – je možno přidat různá semínka, oříšky, otruby, klíčky.


Jak budeme postupovat:

1) Připravíme klasicky kvásek a poté všechny suroviny smícháme a dáme do tepla na hodinu kynout.

2) Mezitím si vysypeme ošatku na chleba hladkou moukou smíchanou s bramborovým škrobem. Vykynuté těsto na chleba vyklopíme z formy na vál a trochu s ním bouchneme, aby jakoby spadlo.

3) Vytvarujeme bochník a vložíme do vysypané ošatky na další kynutí. Necháme kynout asi 30 minut přikryté mikrotenovým sáčkem.

4) Mezitím si rozpálíme troubu na 220 stupňů a na dno trouby dáme kastrolek s horkou vodou. Opatrně nakynutý bochník překlopíme na plech (pomáháme si rukou) a vložíme do trouby.

5) Pečeme na 220 asi 15 minut, poté vyndáme kastrolek s vodou z trouby a pečeme na 180 stupňů 25-30 minut. Pokud už máme kůrku během pečení tmavší, přikryjeme alobalem a dopečeme. 

milujete domácí pečivo? připravte si tento vynikající podmáslový chléb
Zdroj: Martina Hančlová