Dnes vám krok za krokem představíme skvělý recept na vařené vepřové koleno s česnekem. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd nebo večeře.

Vařené vepřové koleno s česnekem
Co budeme potřebovat:
- 1 vepřové koleno (1800g)
- voda
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 10 zrnek pepře (nebo černého pepře)
- 10 bobulí jalovce
- sůl (1 polévková lžíce na 1 litr vody)
- 3-4 bobkové listy
- 3-5 stroužků česneku
Jak budeme postupovat:
1. Koleno velmi dobře omyjte, vložte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Přidali jsme 3 l vody. Hrnec postavte na oheň a přiveďte vodu k bodu varu.

2. Odstraňte pěnu, přidejte cibuli a oloupanou mrkev, zrnka černého pepře a jalovcové bobule. Přidejte také sůl. Nezapomeňte, že na 1 litr vody přidejte 1 polévkovou lžíci soli.

3. Protože se bude vařit, vařte koleno ještě tři hodiny na mírném ohni.
4. Hodinu před dokončením přidejte bobkové listy.
5. Odstavte pánev z ohně a nechte maso ve vývaru vychladnout, dokud není vlažné.
6. Vepřové maso přendejte na talíř, proveďte svislý řez a vyjměte kost.

7. Poté maso opatrně nařízněte tak, abyste se nedotkli kůže.


8. Oloupejte stroužky česneku a rozdrťte je. Přidejte je k masu.

9. Vyložte zapékací misku fólií. Maso nakrájejte na dva kusy. Jednu stranu přidejte do formy kůží dolů a druhou stranu na první stranu kůží nahoru. Pokud je forma větší než maso, zabalte ji pevně do potravinářské fólie, aby držela tvar. Poté přidejte misku se závažím a dejte ji do chladničky nebo na chladné místo, kde vydrží do druhého dne.

10. Maso vyjměte, odlepte potravinovou fólii, nakrájejte na plátky a s chutí podávejte.


Vepřové koleno velmi dobře drží tvar! Je to chutný a atraktivní předkrm. Odvažte se ho připravit sami. Snadno se připravuje z jednoduchých a cenově dostupných ingrediencí.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Doporučujeme: Kuřecí prsa byla vždy suchá. Odkdy je však připravuji podle tohoto receptu, jsou vždy šťavnaté a chutné.