Kuřecí želé je tradiční jídlo, které nechybí na žádném svátečním stole. Dnes vám přinášíme skvělý recept, který nevyžaduje přidání želatiny díky tomu, že do omáčky přidáme stehna a křídla, která sama o sobě obsahují dostatek želatiny, aby dobře ztuhla. Vyjde vám to chutné, lákavé a krásné.

Kuřecí želé
Co budeme potřebovat:
- 1300 g domácího kuřecího masa (stehna, křidla…)
- 600 g kuřecích nožiček
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce zeleného hrášku z konzervy
- několik snítek čerstvé petrželky
- 15 zrnek černého pepře
- 1 polévková lžíce soli
- 2 l vody
Jak budeme postupovat:
1. Umyjte a důkladně očistěte stehna i zbytek kuřecího masa. Přendejte je do hrnce, zalijte vodou, postavte hrnec na oheň a přiveďte vodu k bodu varu. Poté nechte maso dvě minuty dusit na mírném ohni, dokud se neobjeví první pěna. Odstavte z ohně, slijte vodu, dobře propláchněte a vraťte do čistého hrnce.

2. Maso opět zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu, přidejte oloupanou a celou mrkev a cibuli, zrnka černého pepře a sůl. Snižte teplotu a maso vařte 2,5 hodiny s pootevřenou pokličkou, dokud nepadá od kosti.




3. Vyjměte je do mísy, vykostěte a rozdělte na vlákna. Šťávu sceďte a mrkev nakrájejte na tenké kulaté plátky.
4. Na dno formy na pečení (o průměru 20 cm) nalijte 2 naběračky šťávy, do kruhu naaranžujte ve stejných rozestupech plátky mrkve, zeleného hrášku a petrželky. Navrch položte vrstvu kuřecího masa, přidejte trochu drceného česneku a poté další vrstvu masa. Poté přilijte trochu šťávy.


5. Poté přidejte ještě několik hrášků, petrželovou nať, maso a poslední vývar.


6. Želé nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji uložte na 10 hodin do chladničky.

7. Po 10-12 hodinách opatrně vyklopte na servírovací talíř a opatrně vyjměte kuřecí želé.
8. Podávejte s křenem, hořčicí a oblíbenými omáčkami.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se: Cizrna s rajčatovou omáčkou – v kombinaci s česnekovými tousty je ideální k snídani nebo večeři.