Kuřecí želé – slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!

Kuřecí želé je tradiční jídlo, které nechybí na žádném svátečním stole. Dnes vám přinášíme skvělý recept, který nevyžaduje přidání želatiny díky tomu, že do omáčky přidáme stehna a křídla, která sama o sobě obsahují dostatek želatiny, aby dobře ztuhla. Vyjde vám to chutné, lákavé a krásné.

Kuřecí želé - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Kuřecí želé

Co budeme potřebovat:

  • 1300 g domácího kuřecího masa (stehna, křidla…)
  • 600 g kuřecích nožiček
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce zeleného hrášku z konzervy
  • několik snítek čerstvé petrželky
  • 15 zrnek černého pepře
  • 1 polévková lžíce soli
  • 2 l vody

Jak budeme postupovat:

1. Umyjte a důkladně očistěte stehna i zbytek kuřecího masa. Přendejte je do hrnce, zalijte vodou, postavte hrnec na oheň a přiveďte vodu k bodu varu. Poté nechte maso dvě minuty dusit na mírném ohni, dokud se neobjeví první pěna. Odstavte z ohně, slijte vodu, dobře propláchněte a vraťte do čistého hrnce.

Kuřecí želé - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Maso opět zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu, přidejte oloupanou a celou mrkev a cibuli, zrnka černého pepře a sůl. Snižte teplotu a maso vařte 2,5 hodiny s pootevřenou pokličkou, dokud nepadá od kosti.

Kuřecí želé - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu
Kuřecí želé - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu
Kuřecí želé - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu
Kuřecí želé - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Vyjměte je do mísy, vykostěte a rozdělte na vlákna. Šťávu sceďte a mrkev nakrájejte na tenké kulaté plátky.

4. Na dno formy na pečení (o průměru 20 cm) nalijte 2 naběračky šťávy, do kruhu naaranžujte ve stejných rozestupech plátky mrkve, zeleného hrášku a petrželky. Navrch položte vrstvu kuřecího masa, přidejte trochu drceného česneku a poté další vrstvu masa. Poté přilijte trochu šťávy.

Kuřecí želé - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu
Kuřecí želé - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Poté přidejte ještě několik hrášků, petrželovou nať, maso a poslední vývar.

Kuřecí želé - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu
Kuřecí piftie - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Želé nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji uložte na 10 hodin do chladničky.

Kuřecí piftie - slavnostní, chutné a velmi dobře vypadající!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Po 10-12 hodinách opatrně vyklopte na servírovací talíř a opatrně vyjměte kuřecí želé.

8. Podávejte s křenem, hořčicí a oblíbenými omáčkami.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se: Cizrna s rajčatovou omáčkou – v kombinaci s česnekovými tousty je ideální k snídani nebo večeři.