Tyto báječné “lanýžové” sušenky se připravují z vařených vaječných žloutků. Jsou jemné a drobivé. Je to starý recept, který znaly už naše maminky a babičky. Pusťte se do vaření!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.“Lanýžové” sušenky
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 250 g mouky
- 150 g másla nebo margarínu
- 100 g cukru
- 4 vařené žloutky
- 8 g vanilkového cukru (nepovinné)
- 1 lžička prášku do pečiva (nepovinné)
Na obalení (obvykle je potřeba dvojnásobná porce):
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce kakaového prášku
Jak budeme postupovat:
1. Mouku a prášek do pečiva velmi dobře promíchejte. Poté je prosejte přes jemné síto.
2. Rozpusťte máslo.
3. Uvařené žloutky propasírujte přes malé struhadlo. Přidejte moučkový cukr a vanilkový cukr. Míchejte.
4. Do směsi žloutků a cukru přidejte rozpuštěné máslo. Velmi dobře promíchejte.
5. Přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Rychle uhněťte měkké těsto.
6. Těsto rozdělte na malé kousky a vytvarujte z nich kuličky. Pak z nich vytvarujte šišky (tvar čokoládových lanýžů).
7. Sušenky lze upéct ihned, ale my je raději předem zmrazíme. Během pečení tak lépe drží tvar (méně se roztahují a povolují), jsou křehčí a mají lepší chuť.
8. Zmrazené sušenky přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
9. Vložte plech do trouby předehřáté na 200-210 °C a umístěte jej na prostřední rošt. Sušenky pečte 15-20 minut do zlata.
10. Kakaový prášek smíchejte s moučkovým cukrem. Horké sušenky obalte ve směsi a nechte vychladnout.
11. Pokud chcete, můžete je po vychladnutí znovu obalit v kakaové směsi.
Přejeme dobrou chuť!
Zaujal Vás tento zajímavý recept? Sdílejte ho i svým přátelům! Doporučujeme Vám: Vynikající dort „Mléčná pěna“ – další velmi dobře vypadající varianta!