Co je presbyopie? Pro koho budou progresivní čočky nejlepší?

Oční vada presbyopie je také nazývána jako stařecká vetchozrakost. Přichází postupně s přibývajícím věkem. Projevuje se zhoršenou schopností zaostřit na blízko. Vyskytovat se může již od 40 roku věku, v některých případech i dříve. Tuto vadu mohou mít i lidé, kteří celý život měli zrak v naprostém pořádku.

co je presbyopie? pro koho budou progresivní čočky nejlepší?
Příčiny vzniku presbyopie

Proces stárnutí je hlavní příčina pro vznik presbyopie. Dochází k přirozenému zesílení čočky uvnitř oka, které kvůli tomu ztrácí schopnost flexibilně zaostřit na předměty v blízkosti oka. Zaznamenatelné změny jsou i u svalových vláken kolem čočky oka. Ty jsou více namáhaný a oči mohou hůř reagovat při zaostřování na blízké předměty.

 

Jak rozpoznat presbyopii

V podstatě jsou hlavní dva znaky vznikající presbyopie. Prvním je věk a tím druhým je tzv. „krátká ruka“. Pacienti trpící presbyopii musí čtený text oddalovat od očí, aby mohli lépe zaostřit. Oddálení ruky je však pouze dočasné a za nějaký čas ani to nepomůže.

Jestliže máte pocit, že musíte čtený text oddalovat, ať vám již bylo již 40 let nebo nikoli, doporučujeme navštívit očního specialistu. Ten vaše oči přeměří a určí, zda se jedná o presbyopii či jinou oční vadu. V případě, že lékaře nenavštívíte a budete příznaky zhoršeného viděni ignorovat, mohou být vaše oči rychleji unavené. I proto mohou pacienti s nediagnostikovanou presbyopií trpět častými bolestmi hlavy. Dalším zjevným příznakem presbyopie je také zvýšená citlivost na světlo a oslnění, které je způsobeno stárnutím našich očí.

Jak je presbyopie diagnostikována a jak se léčí

Oční specialista udělá potřebná měření a testy očí, které odhalí, zda se jedná o presbyopii či jinou oční vadu.

  • Dioptrické brýle

Na základě tohoto vyšetření vám lékař předepíše progresivní (multifokální) dioptrické brýle, které pomohou vašim očím lépe zaostřit předměty na blízko. Méně oblíbené a pohodlné jsou také bifokální dioptrické brýle, které však mají částečně omezenější zorné pole.

V případě, že nechcete nosit celý den dioptrické brýle, pak je vhodné pořídit si brýle na čtení, které budete používat jen tehdy, kdy je budete opravdu potřebovat. Při zvýšené citlivosti na světlo doporučujeme přidat fotochromatické čočky, které ztmavnou při vstupu na sluneční světlo. Další pomůckou je antireflexní vrstva na sklech, která minimalizuje rušivé odrazy světla a napomáhá při snížit namáhání očí.

  • Multifokální kontaktní čočky

Další vhodnou korekční pomůckou jsou multifokální kontaktní čočky. Tuto pomůcku mají rádi především aktivně žijící osoby, kterým by při jejich zálibách i v práci mohly dioptrické brýle vadit.

Multifokální kontaktní čočky jsou vyráběny z moderních materiálů, které skvěle propouští kyslík k očím a také je dokonale hydratují. Tato varianta čoček umožňuje jejich nositeli přirozeně přecházet mezi různými vzdálenostmi bez narušení dokonalého vidění. Jedná se o tzv. progresivní změnu síly čoček.

  • Bifokální kontaktní čočky

Bifokální kontaktní čočky v sobě kombinují dvě různé sféry. Jedna s dioptriemi na dálku a druhá s dioptriemi na blízko.

  • Chirurgické zákroky

Pro léčbu presbyopie může být využita také oční chirurgie. Kdy je implantována vložka rohovky. Zda jste či nejste vhodným kandidátem pro operaci očí určí oční chirurg.

Nebo snad Biofinity Multifocal čočky?

Vhodnou variantou multifokálních kontaktních čoček jsou Biofinity Multifocal. Tyto silikon-hydrogelové měsíční čočky od společnosti CooperVision využívají kombinaci zásadních vlastností čoček tohoto výrobce společně s progresivní technologií. Vždy je jedno oko dominantní a nedominantní, proto optometrista určí sílu dioptrií a dominanci každého vašeho oka.

Přechod mezi zónami čočky poskytuje jasné a ostré vidění bez rušivých šumů a rozmazání. Tyto čočky jsou vysoce smáčivé, a proto nedochází k dehydrataci vašich očí. Celodenní osvěžení pak poskytuje dostatečné množství kyslíku díky technologii Aquaform®. Biofinity Mulifocal jsou vhodné pro aktivní lidi, kteří si chtějí užívat svůj život naplno, aniž by je omezovalo nošení dioptrických brýlí. Ocení je i pacienti, kteří z estetického důvodu nechtějí nebo nemohou nosit dioptrické brýle.