Kuřecí maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Nabízíme vám jednoduchý recept na lahodné, šťavnaté, voňavé a jemné karbanátky z kuřecího masa zalité bílou omáčkou!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kuřecí karbanátky v bílé omáčce
Co budeme potřebovat:
Na karbanátky:
- 500 g mletého kuřecího masa (použili jsme prsa a stehna ve stejném poměru)
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř – podle chuti
- stroužek česneku
- 1 malou cibuli
- 1 vejce
- 1/2 sklenice vařené rýže
- mouka
Na omáčku:
- 20 g másla (jedna polévková lžíce)
- 2 lžíce mouky
- 400 ml kuřecí polévky
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- 1/2 lžičky papriky
- 1 lžíce zakysané smetany
- zelenina – podle chuti (my jsme použili kopr a petržel)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte karbanátky: Do mísy s mletým masem přidejte sůl, mletý černý pepř, česnek prolisovaný lisem na česnek a nastrouhanou cibuli. Míchejte.
2. Přidejte vejce a uvařenou rýži. Velmi dobře promíchejte.
3. Vytvarujte karbanátky a obalte je v mouce. Abychom mohli rovnoměrně tvarovat masové kuličky a neušpinili si ruce, použili jsme k porcování masové směsi naběračku na zmrzlinu o průměru 5 cm. V průměru tak vznikne 12 karbanátků.
4. Smažte je 3-4 minuty na pánvi s trochou rozpáleného oleje, dokud se neobalí zlatavou kůrčičkou. Pak je otočte na druhou stranu. Pánev přikryjte pokličkou a snižte teplotu. Karbanátky nechte smažit dalších 5-7 minut.
5. Mezitím si připravte omáčku: Na rozpálené pánvi rozpusťte máslo. Přidejte mouku a velmi dobře promíchejte.
6. Přilijte kuřecí vývar a velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
7. Směs osolte, okořeňte mletým černým pepřem a paprikou a přelijte ji zakysanou smetanou. Přiveďte k bodu varu.
8. Do omáčky přidejte masové kuličky. Posypte nasekanou zeleninou (můžete použít i mraženou) a přikryté vařte na mírném ohni dalších 5-7 minut. Ke konci pečení je můžete otočit na druhou stranu, aby byly rovnoměrně potřené omáčkou.
9. Karbanátky s omáčkou přendejte na talíře a podávejte s libovolnou přílohou. Nejraději je jíme s bramborovou kaší nebo pečenými plátky brambor.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na hovězí karbanátky v ostře kyselé houbové omáčce – jedinečná kombinace!