Krok za krokem vám představíme skvělý recept na domácí čokoládovo-karamelový dort. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.Domácí čokoládovo-karamelový dort
Co budeme potřebovat:Na těsto:
- 5 vajec
- 200 g cukru
- ½ lžičky vanilkového cukru
- špetka soli
- 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 160 g mouky
- 3 lžíce kakaového prášku
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
Pro sirup:
- 50 ml vody
- 1 lžička cukru
Na krém:
- 200 g másla
- 300 g karamelizovaného kondenzovaného mléka
Na polevu:
- 150 g hořké nebo mléčné čokolády
- 15 g másla
- 3 polévkové lžíce mléka
- 20 g nasekaných ořechů (my jsme použili pražené arašídy)
Ostatní:
- 50 g nasekaných ořechů (my jsme použili pražené arašídy)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 7-10 minut, dokud nebudou nadýchaná, objemná a bělavá.
2. Vmíchejte rafinovaný slunečnicový olej. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
3. Přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a kakaovým práškem. Smíchejte metličkou do hladka.
4. Těsto přeneste do máslem vymazané kulaté koláčové formy o průměru 24 cm. Rovnoměrně rozetřete.
5. Pečte 25-30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
6. Nechte je vychladnout, pak je tenkým nožem oddělte od stěn pánve a vyjměte je z ní. Rozdělte ji na 3 stejné díly.
7. Připravte sirup: cukr rozpusťte v horké vodě. Sirup nechte vychladnout.
8. Připravte krém: Měkké máslo (o pokojové teplotě) šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.
9. Přidejte zkaramelizované kondenzované mléko (při pokojové teplotě). Rozmixujte do hladka.
10. Sestavte dort: Střed misky vymažte trochou smetany. Vrchní část dortu překryjte připraveným sirupem a potřete karamelizovaným kondenzovaným mléčným krémem. Mezi ně přidejte 25 g nasekaných vlašských ořechů.
11. Povrch a okraje dortu potřete krémem.
12. Připravte polevu: Do žáruvzdorné misky dejte nalámanou čokoládu, máslo a mléko. Za stálého míchání je zahřívejte ve vodní lázni dokud se nerozpustí a dobře nespojí.
13. Do polevy přidejte 20 g nasekaných ořechů. Míchejte.
14. Nechte polevu mírně vychladnout a poté ji rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.
15. Dort uložte na 2 hodiny do chladničky.
16. Pak ji naporcujte a s velkou chutí podávejte!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také fantastické, kaštanové podkovy s čokoládovou polevou a lahodnou chutí!