Krok za krokem vám představíme skvělý recept – švýcarská čokoládová roláda s vanilkovým krémem! Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Švýcarská čokoládová roláda s vanilkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 60 g mouky
- 35 g kakaového prášku
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 8 g vanilkového cukru
- 4 vejce
- 140 g cukru
- 30 ml rafinovaného slunečnicového oleje
Pro sirup:
- čerstvou pomerančovou šťávu
Na krém:
- 400 ml smetany na 30-35 % šlehačky
- 8 g vanilkového cukru
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- 2 lžíce kakaového prášku
Ostatní:
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- čokoláda – na ozdobu
Koláč jsme pekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 30 x 40 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce, krystalový a vanilkový cukr šlehejte mixérem, dokud nejsou nadýchané, objemné a bělavé.
2. Postupně (ve dvou fázích) přidejte prosátou mouku spolu s kakaovým práškem a práškem do pečiva. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
3. Přidejte rafinovaný slunečnicový olej. Smíchejte mixérem při nízkých otáčkách.
4. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
5. Pečte těsto asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
6. Jakmile ho vyndáte z trouby, posypte ho moučkovým cukrem.
7. Poté je překlopte na čistou kuchyňskou utěrku a odstraňte z povrchu pečicí papír. Pomocí utěrky ji srolujte do tvaru rolády, přičemž začněte od kratšího okraje. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
8. Připravte krém: Smetanu ke šlehání (studenou, čerstvě vyndanou z lednice) šlehejte, dokud se neobjeví měkké špičky. Poté přidejte kondenzované mléko a vanilkový cukr. Pokračujte v míchání, dokud se neobjeví tuhé špičky.
9. Sestavte roládu: Těsto rozválejte a potřete pomerančovou šťávou pomocí štětce.
10. Polovinu krému rozetřete na povrch a srolujte do rolády.
11. Do zbývajícího krému vmíchejte pomocí mixéru kakaový prášek. Přeneste ji do zdobicího sáčku a naneste na povrch rolády, poté ji rovnoměrně rozetřete a uhlaďte stěrkou.
12. Na povrchu těsta udělejte vidličkou podélné čáry.
13. Roládu posypeme nastrouhanou nebo najemno nasekanou čokoládou.
14. Roládu nechte 60 minut v chladničce.
15. Porcujte a s velkou chutí podávejte!
Švýcarská roláda připravená podle tohoto receptu se skládá z nadýchaného čokoládového těsta, vzdušného vanilkového krému a čokolády. Nikdo neodolá takovým dobrotám!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tato Švýcarská čokoládová roláda s vanilkovým krémem zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům. Doporučujeme také: Nepečený dezert z čokoládových sušenek s vanilkovým krémem!