Dnes jsme si pro Vás připravili opravdu skvělý recept na výbornou cuketovou pochoutku, na které frčíme celá rodina přes zimu. Pokud tedy máte na své zahrádce dostatek cuket, určitě vyzkoušejte tento dnešní recept na cuketovou omáčku.
Skvělý recept na cuketovou omáčku:
Co budeme potřebovat:
- 2 kilogramy cukety
- 1 kilogram rajčat
- 200 gramů mrkve
- 200 gramů čerstvých paprik
- 3 stroužky česneku
- 140 gramů rajčatového protlaku
- 120 mililitrů oleje vhodného pro tepelnou úpravu
- 100 gramů cukru
- 80 mililitrů vinného octa
- Sůl podle chuti
- Chilli papričky podle chuti
- Dostatek sklenic a víček
Jak budeme postupovat:
- Důkladně očistíme sklenice i víčka.
- Pro zajištění trvanlivosti konzervovaných potravin je ideální použít sklenice i víčka sterilní. To můžete zajistit tím, že je dáte do myčky bez prostředků na mytí nádobí a myčku zapněte na nejdelší program s nejvyšší teplotou.
- Během sterilizace sklenic už můžete začít připravovat zeleninu. Vše důkladně omyjte a odkrájejte odpadní části. Cukety vybírejte raději mladší, nebudete je muset loupat, vybírat z nich pecičky a jejich chuť je přece jen trochu jemnější.
- Veškerou zeleninu nakrájejte na takové kousky, které umožní ji vzápětí zpracovat v mlýnku na maso. Vznikne tak zeleninová kaše s malými kousky zeleniny
- Zeleninovou směs dejte na oheň do hrnce s rozpáleným olejem a pravidelně míchejte.
- Přidejte sůl a zelenina si pustí dostatek vody. Takto směs vařte asi 20 minut. Potom přidejte rajčatový protlak a cukr, ztlumte oheň a duste deset minut pod pokličkou. Přidejte ocet a chilli papričky s česnekem. Zamíchejte a vařte ještě dalších 5 minut. Potom oheň vypněte a ještě horkou omáčku nalijte do sklenic, uzavřete ji víčky a otočte je dnem vzhůru. Po vychladnutí uchovávejte v chladu a temnu.
Vyzkoušejte také recept na – Velmi chutné domácí cuketové zelí – vydrží až do zimy