Tato klasika mezi obrácenými dorty může vypadat složitě, ale ve skutečnosti je to velmi jednoduchý, úžasně vypadající a chutný dort. Určitě ho vyzkoušejte! Chutná báječné!
Co budeme potřebovat:
- 1 ananas nebo 1 konzervovaný (nakrájený na plátky)
- 8 koktejlových třešní
Karamelový základ:
- 2 lžíce másla
- 70 g třtinový cukr
- 1 lžíce vody
Těsto:
- 180 g hladká mouka
- 1 balíček prášek do pečiva
- 1 špetka soli
- 130 g krystalový cukr
- 1 kelímek kyselá smetana
- 80 g másla
- 1 ks vejce
- 1 lžička vanilkový extrakt
Jak budeme postupovat:
1. Pokud se rozhodneme pro konzervovaný ananas, zvolíme ten s plátky. Pokud použijete čerstvý ananas, nakrájejte ho na plátky silné asi 1,5 cm a odstraňte tvrdý střed.
2. Troubu předehřejte na 180 °C.
3. Máslo vložte na dno 24 cm hluboké dortové formy (nebo koláčové formy) a dejte ho do trouby rozpustit. Do másla vmíchejte třtinový cukr a lžíci vody. Na vzniklou cukrovou omáčku položte plátky ananasu a do vykrojených středů vložte koktejlové třešně.
4. V míse vyšlehejte máslo, cukr krystal, vejce, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujte tekuté těsto a rovnoměrně ho rozetřete do formy vyložené ananasem. Pečte asi 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá.
5. Dort vyjměte a nechte přesně 5 minut vychladnout. Ne více, jinak by karamel mohl ztuhnout a přilepit se ke dnu formy. Dort po celém obvodu ořízněte příborovým nožem, aby se okraje uvolnily. Připravte si velký mělký talíř, položte ho na plech a pomocí kleští na rukou koláč překlopte na talíř. Užijte si to!