Lilková pomazánka, která je velmi jednoduchá na přípravu

Lahodná pomazánka, v níž hlavní roli hraje pečený lilek… Neobvyklá pomazánka, ale velmi chutná, lahodná a hlavně velmi zdravá. Můžete si namazat na chleba, na pečenou křupavou bagetu, na toast…..Určitě si ji udělejte!

Lilková pomazánka - Baba ganoush!
Zdroj: iStockphoto
Co budeme potřebovat:
  • 2 ks lilku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce pasty tahini
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl – podle chuti
  • mletý černý pepř – podle chuti
  • chilli papričky v oleji
  • olivový olej na pokapání lilku

Jak budeme postupovat:

1.  Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte alobalem.

2. Lilek omyjte, osušte a rozkrojte na poloviny. Do dužiny lilku udělejte nožem několik zářezů (křížků), abyste neporušili slupku. Připravené lilky položte na plech a dužinu pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut. Po upečení nechte lilky vychladnout.

3. Česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Z lilků vydlabejte dužinu.

4. Česnek, dužinu lilku, pastu tahini, olivový olej, citronovou šťávu a mletý kmín vložte do mixéru. Vše smíchejte dohromady. Podle chuti osolte a opepřete. Můžete také přidat něco pikantního, například chilli papričku v oleji.