Lahodná pomazánka, v níž hlavní roli hraje pečený lilek… Neobvyklá pomazánka, ale velmi chutná, lahodná a hlavně velmi zdravá. Můžete si namazat na chleba, na pečenou křupavou bagetu, na toast…..Určitě si ji udělejte!
Co budeme potřebovat:
- 2 ks lilku
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce pasty tahini
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl – podle chuti
- mletý černý pepř – podle chuti
- chilli papričky v oleji
- olivový olej na pokapání lilku
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte alobalem.
2. Lilek omyjte, osušte a rozkrojte na poloviny. Do dužiny lilku udělejte nožem několik zářezů (křížků), abyste neporušili slupku. Připravené lilky položte na plech a dužinu pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut. Po upečení nechte lilky vychladnout.
3. Česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Z lilků vydlabejte dužinu.
4. Česnek, dužinu lilku, pastu tahini, olivový olej, citronovou šťávu a mletý kmín vložte do mixéru. Vše smíchejte dohromady. Podle chuti osolte a opepřete. Můžete také přidat něco pikantního, například chilli papričku v oleji.