Tato polévka ze severního Portugalska je kulináři považována za jednu z nejchutnějších polévek vůbec. Pokud jste to ještě nezkusili, je nejvyšší čas to vyzkoušet. Příprava je snadná a výsledek této polévky stojí za to! Určitě je připravte a pozvěte na ni svou rodinu! Můžete podávat s opečeným chlebem nebo čerstvou bagetou.
Co budeme potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 ks česnekovo-pepřové klobásy
- 2 ks cibule
- 5 ks středně velkých brambor
- 1 litr kuřecího vývaru (bujónu)
- 1 litr vody 1 ks menší kapusty
- sůl,podle – chuti
- kajenský pepř
Jak budeme postupovat:
1. V polévkovém hrnci osmahněte na oleji klobásu nakrájenou na plátky, dokud nezezlátne, pak ji vytáhněte a dejte stranou.
2. Pak do tuku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, lehce ji osolte a na středním plameni ji smažte, dokud nezesklovatí.
3. Mezitím nakrájejte očištěné brambory na tenké plátky a přidejte je k osmažené cibuli. Plátky se budou později lépe drobit.
4. Dobře osolíme, přidáme špetku kajenského pepře a vše zalijeme vodou a vývarem (litr a litr). Vše přivedeme k varu a vaříme, dokud se brambory nezačnou rozpadat.
5. Mezitím rozdělíme kapustu na listy, odřízneme stonky a listy nakrájíme na menší kousky, které dobře omyjeme a necháme v sítu okapat.
6. Když jsou brambory měkké, přímo v polévce je rozmačkáme šťouchadlem na brambory jen tolik, aby polévka měla krémovou konzistenci, ale zároveň v ní zůstaly i kousky brambor.
7. Klobásu vkládejte do polévky postupně (jen po několika hrstech), aby se do ní postupně dostaly všechny nasekané listy.
8. Klobásu vraťte do hrnce, snižte teplotu na minimum a polévku nechte za občasného míchání vařit asi 45 minut.
9. Nakonec polévku osolte (je-li to nutné) a podávejte s nasucho opečeným chlebem.