Kapustová polévka s česnekovou klobásou (Caldo Verde)!

Tato polévka ze severního Portugalska je kulináři považována za jednu z nejchutnějších polévek vůbec. Pokud jste to ještě nezkusili, je nejvyšší čas to vyzkoušet. Příprava je snadná a výsledek této polévky stojí za to! Určitě je připravte a pozvěte na ni svou rodinu! Můžete podávat s opečeným chlebem nebo čerstvou bagetou.

Kapustová polévka s česnekovou klobásou (Caldo Verde)
Zdroj: iStockphoto
Co budeme potřebovat:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 ks česnekovo-pepřové klobásy
  • 2 ks cibule
  • 5 ks středně velkých brambor
  • 1 litr kuřecího vývaru (bujónu)
  • 1 litr vody 1 ks menší kapusty
  • sůl,podle – chuti
  • kajenský pepř

Jak budeme postupovat:

1. V polévkovém hrnci osmahněte na oleji klobásu nakrájenou na plátky, dokud nezezlátne, pak ji vytáhněte a dejte stranou.

2. Pak do tuku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, lehce ji osolte a na středním plameni ji smažte, dokud nezesklovatí.

3. Mezitím nakrájejte očištěné brambory na tenké plátky a přidejte je k osmažené cibuli. Plátky se budou později lépe drobit.

4. Dobře osolíme, přidáme špetku kajenského pepře a vše zalijeme vodou a vývarem (litr a litr). Vše přivedeme k varu a vaříme, dokud se brambory nezačnou rozpadat.

5. Mezitím rozdělíme kapustu na listy, odřízneme stonky a listy nakrájíme na menší kousky, které dobře omyjeme a necháme v sítu okapat.

6. Když jsou brambory měkké, přímo v polévce je rozmačkáme šťouchadlem na brambory jen tolik, aby polévka měla krémovou konzistenci, ale zároveň v ní zůstaly i kousky brambor.

7. Klobásu vkládejte do polévky postupně (jen po několika hrstech), aby se do ní postupně dostaly všechny nasekané listy.

8. Klobásu vraťte do hrnce, snižte teplotu na minimum a polévku nechte za občasného míchání vařit asi 45 minut.

9. Nakonec polévku osolte (je-li to nutné) a podávejte s nasucho opečeným chlebem.