Ovocné kompoty jsou skvělé do sladkých koláčů, ale také jako příloha k masu. Kromě třešňového, švestkového a meruňkového si připravte i tento.
Co budeme potřebovat:
- tvrdé hrušky
- hřebíček
- citron
- 1 litr vody
- 500 g krystalového cukru
Jak budeme postupovat:
1. Hrušky omyjte, oloupejte a vyjměte jádřince. Podle velikosti je nakrájejte na 2 nebo 4 díly. Hrušky vložte do studené vody, ve které jste rozpustili kyselinu citronovou (1/3 čajové lžičky na litr vody).
2. Z vody a cukru připravte nálev, který nechte vychladnout.
3. Vložte 1 plátek oloupaného citronu a 3 hřebíčky do sklenice od marmelády. Na ně položte hrušky a zalijte je nálevem, přičemž dbejte na to, aby žádná hruška nevyčnívala z nálevu. Sterilizujte přibližně 20 až 25 minut při teplotě 90 °C.