Domácí hruškový kompot – skvělý do sladkých koláčů

Ovocné kompoty jsou skvělé do sladkých koláčů, ale také jako příloha k masu. Kromě třešňového, švestkového a meruňkového si připravte i tento.

Domácí hruškový kompot, skvělé do sladkých kolačů
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • tvrdé hrušky
  • hřebíček
  • citron
  • 1 litr vody
  • 500 g krystalového cukru

Jak budeme postupovat:

1. Hrušky omyjte, oloupejte a vyjměte jádřince. Podle velikosti je nakrájejte na 2 nebo 4 díly. Hrušky vložte do studené vody, ve které jste rozpustili kyselinu citronovou (1/3 čajové lžičky na litr vody).

2. Z vody a cukru připravte nálev, který nechte vychladnout.

3. Vložte 1 plátek oloupaného citronu a 3 hřebíčky do sklenice od marmelády. Na ně položte hrušky a zalijte je nálevem, přičemž dbejte na to, aby žádná hruška nevyčnívala z nálevu. Sterilizujte přibližně 20 až 25 minut při teplotě 90 °C.