Krok za krokem vám představíme skvělý recept na koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou. Dort se vyrábí méně obvyklým způsobem, ale postup je jednoduchý a výsledek atraktivní a chutný.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Koláč z kynutého těsta s jablečnou náplní a cukrovou polevou
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 150 ml kefíru, jogurtu nebo zakysaného mléka
- 1 lžička sušeného droždí (4 g)
- 300 g hladké mouky
- 30 g másla
- 1 lžíce slunečnicového rostlinného oleje
- 1 vejce
- 40 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1/3 lžičky soli
Všechny ingredience na těsto musí mít pokojovou teplotu.
Pro náplň:
- 400 g jablek
- cukr – podle chuti
- skořice – podle chuti
Na cukrovou polevu:
- 40 g másla
- 40 g cukru (chcete-li sladší koláč, přidejte více)
- 80 g mouky
Pro namazání:
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do mísy přidejte kefír a droždí. Pokud máte čerstvé droždí, použijte trojnásobné množství sušeného droždí. Přidejte jednu polévkovou lžíci z celkového množství moučkového cukru pro tento recept na těsto a několik polévkových lžic mouky. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte ji 10-15 minut v teple, aby se droždí mohlo aktivovat.
2. Poté přidejte vejce, sůl, zbylý cukr, vanilkový cukr a olej. Promíchejte stěrkou.
3. Za stálého míchání začněte postupně přidávat zbytek mouky. Ke konci těsto hněťte rukama asi 3-5 minut. Množství mouky na hnětení může záviset na použité tekutině a velikosti vajec. Pokud použijete zakysané mléko, budete možná potřebovat více mouky. Nakonec byste měli získat měkké těsto, které se nelepí na ruce.
4. Na těsto přidejte máslo o pokojové teplotě a během několika minut hnětení ho zapracujte do těsta.
5. Těsto přendejte do hluboké mísy. Přikryjte ho kuchyňskou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.
6. Příprava náplně: Oloupejte jablka, nakrájejte je na kostičky a přidejte je na pánev rozehřátou s trochou másla. Dochuťte skořicí (podle chuti můžete přidat i citronovou kůru) a cukrem. Nechte je uvařit doměkka a pak je vyjměte na talíř, aby vychladly.
7. Připravte si polevu: Do mísy mixéru přidejte moučkový cukr, máslo, mouku a 1 lžičku skořice (nepovinně) a ingredience rozmixujte na drobenku. Nalijte do mísy.
8. Vyjměte těsto z mísy, ještě ho prohněťte a rozdělte na osm stejných dílů (každý asi 70 g). Vytvarujte z nich kuličky, přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 5 minut “odpočívat”, aby se s nimi lépe pracovalo.
9. Formu na pečení vymažte olejem. Naše má průměr 24 cm.
10. Na pomoučené pracovní ploše rozválejte první kousek těsta prsty nebo krouhačem na kulatý bochánek, přidejte lžíci jablečné náplně a vytvarujte kulatou “placičku”, okraje dobře slepte k sobě. Přidejte ji do středu formy na pečení.
11. Další kouli těsta rozválejte pomocí válečku na větší průměr. Na polovinu povrchu rozetřete 1-2 polévkové lžíce polevy. Poté ho přeložte na polovinu, aby zcela zakryl polevu, a jemně ho dlaněmi přitiskněte. Přidejte další lžíci polevy a rovnoměrně ji rozetřete. Na oba okraje tohoto půlkruhu přidejte půl lžičky polevy a začněte stáčet dvě šišky, které se uprostřed setkají.
12. Takto vytvarujte všechny buchty a naaranžujte je kolem koule uprostřed formy.
Tip: Nechte si trochu polevy na ozdobu.
13. Přikryjte koláč potravinovou fólií a nechte ho 20-30 minut kynout.
14. Koláč potřete rozšlehaným vejcem se lžící mléka nebo vody a posypte zbylou polevou.
15. Formu na koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut. Hotovost zkontrolujte párátkem.
16. Nechte 15 minut chladnout přikrytou kuchyňskou utěrkou, aby kůrka na povrchu změkla.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní recept i Vašim přátelům! Inspirujte se také hrnečkovým receptem na křupavé a nadýchané rohlíčky plněné jablečnou náplní!