Skvělá pórková polévka s růžičkovou kapustou, která vás zasytí a zahřeje. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:
- 1 ks pórku
- 200 g růžičkové kapusty
- 3 ks středně velkých brambor
- 1 ks cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl, mletý černý pepř,
- muškátový oříšek
Jak budeme postupovat:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
2. Odřízněte spodní část pórku s kořeny a listy. Střední část dobře omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.
3. Odřízněte spodní části hlávek kapusty, oloupejte vrchní listy a opláchněte je pod vodou, aby ste je zbavili nečistot. Větší hlavy můžete rozříznout na polovinu.
4. Máslo a olej rozehřejte ve velké pánvi. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte ji do zlata.
5. Poté přidejte pórek, růžičkovou kapustu a brambory. Osolte a opepřete a smažte asi 2 minuty. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte odkryté asi 20 minut.
6. Nakonec přilijte smetanu a přiveďte ji k varu asi na 2 minuty. Vyjměte, nastrouhejte špetku muškátového oříšku a ochutnejte. V případě potřeby je osolte.