Tento pastýřský koláč s pórkem a sýrem Vás okouzlí – Skvěle vypadá a ještě lépe chutná, určitě vyzkoušejte. Příprava je velice jednoduchá a nezabere moc času.
Co budeme potřebovat:
- 250 g taveného sýra
- 2 ks pórku
- 300 g mraženého špenátu
- 1 ks větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml zeleninového vývaru (bujónu)
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
Bramborové pyré:
- 6 ks brambory
- 200 ml smetana na šlehání (alebo plnotučné mléko)
- 50 g máslo
- 100 g strouhaný sýr (čedar, eidam, ementál…)
- sůl černý pepř, čerstvě mletý muškátový oříšek
Jak budeme postupovat:
- Očištěné brambory uvaříme do měkka, scedíme a rozmačkáme se smetanou, máslem a solí na řidší kaši. Nakonec zlehka vmíchejte sýr a dejte stranou.
- Rozpalte troubu na 180 °C.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, česnek, na plátky nakrájený pórek, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přidejte špenát a znovu orestujte. Přilijte vývar, přiveďte k varu a přidejte smetanu, tavený sýr, muškátový oříšek a vařte maximálně 2-3 minuty. Směs vyjměte a navrstvěte na dno zapékací mísy.
- Pokryjte celý povrch bramborovou kaší a pečte asi 25 minut.