Pastýřský koláč s pórkem a sýrem – Skvěle vypadá a ještě lépe chutná, určitě vyzkoušejte

Tento pastýřský koláč s pórkem a sýrem Vás okouzlí – Skvěle vypadá a ještě lépe chutná, určitě vyzkoušejte. Příprava je velice jednoduchá a nezabere moc času.

Pastýřský koláč s pórkem a sýrem. Skvěle vypadá a ješte lépe chutná, určite vyzkoušejte
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 250 g taveného sýra
  • 2 ks pórku
  • 300 g mraženého špenátu
  • 1 ks větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml zeleninového vývaru (bujónu)
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání

Bramborové pyré:

  • 6 ks brambory
  • 200 ml smetana na šlehání (alebo plnotučné mléko)
  • 50 g máslo
  • 100 g strouhaný sýr (čedar, eidam, ementál…)
  • sůl černý pepř, čerstvě mletý muškátový oříšek

Jak budeme postupovat:

  1. Očištěné brambory uvaříme do měkka, scedíme a rozmačkáme se smetanou, máslem a solí na řidší kaši. Nakonec zlehka vmíchejte sýr a dejte stranou.
  2. Rozpalte troubu na 180 °C.
  3. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, česnek, na plátky nakrájený pórek, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přidejte špenát a znovu orestujte. Přilijte vývar, přiveďte k varu a přidejte smetanu, tavený sýr, muškátový oříšek a vařte maximálně 2-3 minuty. Směs vyjměte a navrstvěte na dno zapékací mísy.
  4. Pokryjte celý povrch bramborovou kaší a pečte asi 25 minut.