Zelnou polévku na slavnostní stůl je třeba připravit den předem, protože je mnohem chutnější, když je odtučněná.
Co budeme potřebovat:
- 700 g kysaného zelí
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 ks klobásy (krkovice, límec, slanina, párek)
- 2 hrsti sušených hub
- 3 ks bobkového listů
- 3 ks nového koření
- 1 KL kmínu
- 2 ks středně velkých brambor na zahuštění
- sůl, mletý černý pepř
Noky:
- 3 ks větších brambor
- 150 g polohrubé mouky
- sůl, voda
Jak budeme postupovat:
1. Houby namočte alespoň na 60 minut do vody.
2. Kysané zelí nakrájejte na plátky a nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci nechte rozpustit sádlo.
3. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji osmahnout.
4. Zkontrolujte kyselost zelí. Pokud je příliš kyselá, omyjte ji pod studenou vodou. Když jsme spokojeni s kyselostí, přidáme zelí k cibuli.
5. Poté do hrnce přidáme bobkový list, kmín, nové koření, rozdrcený česnek a vodu. Přivedeme k varu a vaříme asi 45 minut.
6. Poté do polévky přidáme uzenou klobásu (vcelku, abychom ji mohli vytáhnout, dát stranou a po skončení půstu ji v zelné polévce dokončit) a okapané houby. Vše vařte asi 30 minut.
7. Nakonec polévku zahustěte nastrouhanými bramborami. V případě potřeby je osolte.
8. Před podáváním připravte noky z nastrouhaných brambor, mouky, špetky soli a trochy vody. Polévkovou lžící vhoďte noky do osolené vroucí vody. Chceme větší noky. A vařte je ještě alespoň 5 minut, než vyplavou na hladinu.
9. Předkrmy je ideální připravit den před podáváním. Zbytky polévky ohřejte a podávejte s velkými bramborovými noky.