Domů Recepty Zelná polévka s bramborovými noky

Zelná polévka s bramborovými noky

Zelnou polévku na slavnostní stůl je třeba připravit den předem, protože je mnohem chutnější, když je odtučněná.

Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 700 g kysaného zelí
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks klobásy (krkovice, límec, slanina, párek)
  • 2 hrsti sušených hub
  • 3 ks bobkového listů
  • 3 ks nového koření
  • 1 KL kmínu
  • 2 ks středně velkých brambor na zahuštění
  • sůl, mletý černý pepř

Noky:

  • 3 ks větších brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • sůl, voda

Jak budeme postupovat:

1. Houby namočte alespoň na 60 minut do vody.

2. Kysané zelí nakrájejte na plátky a nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci nechte rozpustit sádlo.

3. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji osmahnout.

4. Zkontrolujte kyselost zelí. Pokud je příliš kyselá, omyjte ji pod studenou vodou. Když jsme spokojeni s kyselostí, přidáme zelí k cibuli.

5. Poté do hrnce přidáme bobkový list, kmín, nové koření, rozdrcený česnek a vodu. Přivedeme k varu a vaříme asi 45 minut.

6. Poté do polévky přidáme uzenou klobásu (vcelku, abychom ji mohli vytáhnout, dát stranou a po skončení půstu ji v zelné polévce dokončit) a okapané houby. Vše vařte asi 30 minut.

Nepřehlédněte:
Křupavé slaninovo-sýrové krokety, kterým vaše návštěva neodolá!

7. Nakonec polévku zahustěte nastrouhanými bramborami. V případě potřeby je osolte.

8. Před podáváním připravte noky z nastrouhaných brambor, mouky, špetky soli a trochy vody. Polévkovou lžící vhoďte noky do osolené vroucí vody. Chceme větší noky. A vařte je ještě alespoň 5 minut, než vyplavou na hladinu.

9. Předkrmy je ideální připravit den před podáváním. Zbytky polévky ohřejte a podávejte s velkými bramborovými noky.