Masová roláda připravená podle tohoto receptu je neobvyklá, efektní, aromatická, šťavnatá a chutná. Skvělá alternativa ke komerčním uzeninám!
Co budeme potřebovat:
- 500-600 g kuřecích prsou
- 300 g slaniny nebo uzené slaniny
- 700-1000 g vepřových nebo hovězích drštěk
- 10 g sladké hořčice
- 20 g česneku
- 20-30 g soli (podle chuti)
- 5 g mletého černého pepře
- 3 g sušené bazalky
- 3 g sušeného tymiánu
- 3-5 g koření na maso
Na tvarování a pečení rolády budete potřebovat kuchyňský provázek a alobal (sáček na pečení).
Jak budeme postupovat:
1. Nakrájejte slaninu nebo uzenou slaninu na tenké plátky.
2. Každé kuřecí prso nakrájejte na 3 podélné plátky. Položte je na struhadlo, přikryjte fólií a tlučte paličkou na maso.
3. Dršťky očistěte a odstraňte z nich kůži a přebytečný tuk. Poté ho nožem nakrájejte na rovnoměrně silné “placičky”.
4. Připravený koláč přikryjte fólií a tlučte do něj paličkou na maso.
5. Masovou “placičku” podle chuti osolte a potřete hořčicí. Poté je posypte polovinou bazalky v kombinaci s tymiánem a mletým černým pepřem. Nakonec ji dlaněmi poklepejte, aby se všechno koření drželo na povrchu.
6. Na povrch masové “placičky” položte plátky slaniny nebo uzeného bůčku. Vše spojte, aby ste vytvořili kompaktní roládu bez mezer.
7. Na vrstvu slaniny položte plátky kuřecích prsou. Podle chuti posolte, přidejte část česneku prolisovaného lisem na česnek a zbylou bazalku, tymián a mletý černý pepř. Všechny vrstvy masa dobře spojte.
8. Poté je srolujte do kompaktního válečku. Tvar zajistěte kuchyňským provázkem: velmi pevně jej svažte, aby po uvaření dobře držel tvar.
9. Po svázání potřete povrch rolády trochou soli, zbylým drceným česnekem a kořením na maso.
10. Roládu vložte do pečicího sáčku a konce sáčku zavažte. Položte je na plech a nechte 60-90 minut marinovat při pokojové teplotě.
11. Vložte plech do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte roládu 30 minut. Poté snižte teplotu na 100 °C a pečte dalších 60 minut.
12. Pokud chcete, můžete roládu podávat horkou: vyjměte ji z fólie a potřete ji šťávou, která se uvolnila během pečení. Odstraňte kolem něj potravinovou nit a rozdělte ho na porce.
13. Pokud chcete roládu podávat jako studený předkrm, nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji dejte na 3-4 hodiny do chladničky. Pak z něj odstraňte potravinářský provázek, nakrájejte ho na plátky a s velkou chutí podávejte!