Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin

Masová roláda připravená podle tohoto receptu je neobvyklá, efektní, aromatická, šťavnatá a chutná. Skvělá alternativa ke komerčním uzeninám!

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

  • 500-600 g kuřecích prsou
  • 300 g slaniny nebo uzené slaniny
  • 700-1000 g vepřových nebo hovězích drštěk
  • 10 g sladké hořčice
  • 20 g česneku
  • 20-30 g soli (podle chuti)
  • 5 g mletého černého pepře
  • 3 g sušené bazalky
  • 3 g sušeného tymiánu
  • 3-5 g koření na maso

Na tvarování a pečení rolády budete potřebovat kuchyňský provázek a alobal (sáček na pečení).


Jak budeme postupovat:

1. Nakrájejte slaninu nebo uzenou slaninu na tenké plátky.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Každé kuřecí prso nakrájejte na 3 podélné plátky. Položte je na struhadlo, přikryjte fólií a tlučte paličkou na maso.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Dršťky očistěte a odstraňte z nich kůži a přebytečný tuk. Poté ho nožem nakrájejte na rovnoměrně silné “placičky”.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu
Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Připravený koláč přikryjte fólií a tlučte do něj paličkou na maso.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Masovou “placičku” podle chuti osolte a potřete hořčicí. Poté je posypte polovinou bazalky v kombinaci s tymiánem a mletým černým pepřem. Nakonec ji dlaněmi poklepejte, aby se všechno koření drželo na povrchu.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Na povrch masové “placičky” položte plátky slaniny nebo uzeného bůčku. Vše spojte, aby ste vytvořili kompaktní roládu bez mezer.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Na vrstvu slaniny položte plátky kuřecích prsou. Podle chuti posolte, přidejte část česneku prolisovaného lisem na česnek a zbylou bazalku, tymián a mletý černý pepř. Všechny vrstvy masa dobře spojte.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Poté je srolujte do kompaktního válečku. Tvar zajistěte kuchyňským provázkem: velmi pevně jej svažte, aby po uvaření dobře držel tvar.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Po svázání potřete povrch rolády trochou soli, zbylým drceným česnekem a kořením na maso.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Roládu vložte do pečicího sáčku a konce sáčku zavažte. Položte je na plech a nechte 60-90 minut marinovat při pokojové teplotě.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

 

11. Vložte plech do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte roládu 30 minut. Poté snižte teplotu na 100 °C a pečte dalších 60 minut.

12. Pokud chcete, můžete roládu podávat horkou: vyjměte ji z fólie a potřete ji šťávou, která se uvolnila během pečení. Odstraňte kolem něj potravinovou nit a rozdělte ho na porce.

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Pokud chcete roládu podávat jako studený předkrm, nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji dejte na 3-4 hodiny do chladničky. Pak z něj odstraňte potravinářský provázek, nakrájejte ho na plátky a s velkou chutí podávejte!

Lahodná masová roláda z pouhých tří hlavních surovin!
Zdroj: retete-usoare.eu