Přestože je tento koláč rychlý a snadný na přípravu, je plný chuti a vůně. Je měkká, vlhká a neobvyklá. Nikoho nenechá lhostejným!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 150 g mouky
- 70 g kakaového prášku
- 2 vejce
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 100 ml kefíru
Na krém:
- 250 g karamelizovaného kondenzovaného mléka
- 350 g 20% fermentované smetany
- 150 g loupaných arašídů
Na karamel:
- 100 g měkkého karamelu, bez přídavků
- 40 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce, cukr, kefír a rozpuštěné a vychladlé máslo dejte do hluboké mísy. Dobře promíchejte mixérem.
2. Přidejte prosátou mouku spolu s kakaovým práškem a jedlou sodou. Mixérem rozmixujte do hladka.
3. Těsto rozetřete na standardní plech vyložený pečicím papírem tak, aby ste získali čtvercové, rovnoměrně zahuštěné těsto.
4. Pečte těsto 15-17 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
5. Nechte vychladnout, pak uhlaďte okraje a nakrájejte na 4 stejné díly.
6. Připravte krém: Zakysanou smetanu a karamelizované kondenzované mléko smíchejte stěrkou do hladka.
7. Připravte karamel: Měkké karamely a máslo rozpusťte v páře nebo v mikrovlnné troubě. Velmi dobře promíchejte, aby jste získali homogenní složení.
8. Sestavte dort: První moučník položte na talíř a potřete ho velkou vrstvou krému.
9. Přiklopte druhým koláčem. Povrch potřete karamelem a posypte polovinou arašídů opražených na suché pánvi. Poté na povrch karamelu a arašídů naneste velkou vrstvu krému.
10. Na první vrchol položte další dva a každý z nich potřete štědrou vrstvou krému.
11. Okraje dortu potřete zbylým krémem.
12. Povrch posypeme zbylými arašídy nasekanými mixérem. Po uhlazení okrajů dortu pokryjte okraje drobenkou z mletí zbývajících kousků.
13. Tento báječný dezert naporcujte a podávejte! Je měkký, krémový a neuvěřitelně chutný!