Valašský vepřový guláš

Vepřové maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg vepřové krkovice s kostí
  • 1/2 kg vepřové kýty
  • 4 ks větší cibule
  • 1 ks celeru
  • 3 ks mrkve
  • 10 stroužků česneku
  • 3 ks větší brambory
  • 4 ks bobkového listu
  • 5 ks celého černého pepře
  • 2 lžíce vegety bez soli
  • 2 hrsti libečku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • majoránka

Jak budeme postupovat:

1. Vepřovou krkovici s kostí omyjeme, nakrájíme na dvě nebo tři menší části a dáme vařit do velkého hrnce. Stehno omyjte, nakrájejte na menší kostky a přidejte ke krkovičce. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte přikryté dusit.

2. Mezitím nakrájejte zeleninu na menší kostky a přidejte ji k masu v hrnci. Jakmile máte v hrnci celer, cibuli a mrkev, přidejte 5 stroužků jemně nasekaného česneku, 1 hrst nasekaného libečku, bobkový list, celá zrnka pepře a vegetu. Osolte, přikryjte a nechte pomalu vařit asi 90 minut.

3. Když je maso měkké, přidejte na kostky nakrájené brambory a vařte další půlhodinu. Maso můžete, ale nemusíte obracet od kostí a vracet do guláše. Odstavte z ohně a dochuťte druhou polovinou česneku (rovněž nasekanou nadrobno), druhou hrstí libečku, mletým pepřem, majoránkou a případně dosolte.

4. Podávejte s čerstvým chlebem.

Valašský vepřový guláš
Zdroj: recepty.aktuality.sk

Vydatný guláš, který je plný chuti a vůně i bez tradiční přísady – mleté papriky.