Tyto zapečené bramborové placičky se sýrem, které jsou velmi chutné a aromatické, rychle připravené a stejně rychle i snědené!
Co budeme potřebovat:
Pro náplň:
- 3 brambory
- 10 g másla
- 150 g tvrdého sýra nebo mozzarelly
- 1 špetka soli
Na těsto:
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 8 g sušeného droždí
- 2 lžíce slunečnicového rostlinného oleje
- 2 sklenice mléka (500 ml)
- 4 hrnky hladké mouky (500 g)
Pro namazání:
- 1 žloutek
- slunečnicový rostlinný olej
Jak budeme postupovat:
1. Příprava náplně: Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte je v hrnci.
2. Příprava těsta: Do mísy přidejte mléko, sůl, cukr, sušené droždí, slunečnicový olej a mouku. Uhněťte těsto. Měli byste získat měkké a lepivé těsto. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte půl hodiny kynout.
3. Brambory zbavte vody, přidejte je do mísy s kostkou másla a rozmačkejte je šťouchadlem.
4. Brambory ochuťte špetkou soli, přidejte nastrouhaný sýr a pokračujte v rozmačkávání, dokud nevznikne hladká směs.
5. Přeneste těsto na pracovní plochu, rozdělte ho na tři stejné díly a vytvarujte z nich kuličky.
6. Směs brambor a sýra také rozdělte na tři stejné části.
7. Tvarujte bochánky: Vezměte kuličku těsta a prsty namočenými v oleji ji zploštěte, abyste získali kulatý bochánek. Do středu přidejte část náplně a okraje bochníku přes ni dobře spojte.
8. Bochník rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a prsty jej ještě více zploštěte, abyste zdvojnásobili jeho průměr. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 20 minut odpočívat. Takto postupujte se všemi kuličkami těsta.
9. Bochníky potřete rozšlehaným žloutkem. Poté je vložte po jednom do trouby a pečte je při 180 °C dozlatova.
10. Po vyjmutí z trouby je potřete trochou rostlinného oleje.
11. Chutné a velmi aromatické koláče jsou připraveny! Zavolejte rodinu ke stolu a s velkým potěšením je obsluhujte!