Tradiční recept na bavorskou makovou roládu, která je velmi aromatická a chutná. Navíc je také opravdu hezký! Stojí za vyzkoušení pro každého!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 60 g másla
- 50 g cukru
- 1 špetka soli
Pro náplň:
- 500 ml mléka
- 250 g máku
- 80 g cukru
- 2 vejce
- 40 g vanilkového pudinku (nebo 35 g škrobu + 1 balení vanilkového cukru)
Na polevu:
- 100 g hladké mouky
- 100 g mandlových vloček
- 100 g praženého cukru
- 100 g másla (rozpuštěného)
Pro dekoraci:
- 300 g meruňkového džemu
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžíce vody
Jak budeme postupovat:
1. Smíchejte vlažné mléko s čerstvým droždím, 1 lžící cukru a 1 lžící mouky. Poté přidejte mouku do mísy, udělejte do ní důlek a nalijte na něj tekuté mléko a droždí. Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kvasnice aktivovat.
2. Připravte si náplň: 400 ml mléka nalijte do hrnce a 100 ml do misky. Pak do hrnce s mlékem přidejte mák, zamíchejte a přiveďte k varu.
3. Do mísy s mlékem přidejte vejce, zbývající cukr a vanilkový pudink, který můžete nahradit škrobem a vanilkou. Přísady promíchejte metličkou.
4. Do hrnce postupně vmíchejte mléko s mákem a po vyvaření semínek (asi za 7 minut) přidejte vaječnou směs a za stálého míchání minutu míchejte, dokud nezhoustne. Odstavte hrnec z ohně a nechte ho vychladnout.
5. Příprava těsta: Do mísy s moukou a droždím přidejte špetku soli, cukr a rozpuštěné máslo a vypracujte těsto. Můžete to udělat buď ručně, nebo pomocí kuchyňského robota.
6. Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte těsto 60 minut kynout na teplém místě. Jeho objem by se měl zdvojnásobit.
7. Mezitím si připravte polevu: Do hluboké mísy v mikrovlnné troubě přidejte mouku, mandlové lupínky, opražený cukr a rozpuštěné máslo. Přísady smíchejte metličkou nebo kuchyňským robotem.
8. Posypte pracovní plochu moukou, přeneste na ni vykynuté těsto a pomocí válečku ho rozválejte na středně silný obdélníkový plát. Vychladlou makovou náplň rozetřete po celé ploše plátu těsta.
9. Krátké okraje přeložte a těsto začněte stáčet do rolády. Vyklopte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete trochou vody.
10. Rovnoměrně rozetřete polevu na roládu a nechte ji 15 minut “odpočívat”.
11. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a roládu pečte 55 minut.
12. Mezitím přidejte meruňkový džem do hrnce a postavte na mírný oheň. Průběžně míchejte, dokud se dobře nerozpustí a nestane se tekutým. Poté džem přeceďte přes síto.
13. Vyjměte pekáč z trouby a roládu potřete tekutým, hladkým meruňkovým džemem.
14. Rozmíchejte moučkový cukr ve vodě a vzniklou hmotou ozdobte dort.
15. Nechte mírně vychladnout, porcujte a s chutí podávejte.