Těsto těchto placiček se od ostatních liší tím, že obsahuje tvaroh. Tato přísada jim dodává ještě výraznější chuť, jemnější a vzdušnější strukturu a výraznější vzhled. Vřele vám doporučujeme je vyzkoušet! Stanou se vašimi oblíbenými plackami!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 250 g tvarohu
- 2 vejce
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce slunečnicového rostlinného oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 300 g hladké mouky
Pro náplň:
- 700 g brambor
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 30 g másla
- 50 ml mléka
- 1 cibule
- 3 lžíce slunečnicového oleje (plus olej na smažení)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do hluboké mísy přidejte sýr, vejce, sůl a cukr a ingredience rozmačkejte vidličkou.
2. Poté přidejte zakysanou smetanu, jedlou sodu a rostlinný olej a promíchejte.
3. Mouku prosejeme, přidáme ji ke směsi v míse a rukama uhněteme hotové těsto. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte těsto 10 minut odpočívat.
4. Příprava náplně: Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a dejte je vařit do hrnce s horkou vodou.
5. Po uvaření vodu slijte a brambory přendejte do hluboké mísy. Přidejte máslo o pokojové teplotě a rozmačkejte je šťouchadlem.
6. Přidejte vejce, mléko, směs podle chuti osolte a opepřete a ještě trochu rozmačkejte, dokud nebude hladká a krémová.
7. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kostičky a osmažte ji na pánvi rozehřáté na troše oleje do hněda. Poté ji nalijte na bramborovou kaši a promíchejte.
8. Tvarujte placičky: Na pomoučené pracovní ploše rozdělte odpočinuté těsto na 12 stejných dílů a vytvarujte z nich kuličky.
9. Z těsta vyválíme válečkem kulatý bochník. Do jeho středu přidejte lžíci bramborové náplně a pak okraje přilepte přes náplň tak, aby ji zcela zakryly. Poté placičku prsty trochu zploštěte. Takto vytvarujte všechny placičky.
10. Rozpalte pánev s olejem. Přeneste na ni dvě placky (švem dolů) a osmažte je na středním plameni z obou stran dozlatova.
11. Přeneste je na talíř a pozvěte rodinu ke stolu! Jsme si jisti, že budou velmi rychle snědeny, protože jsou velmi chutné!