Recept na oříškový dort s čokoládou, který chutná senzačně! Je tak jemná a vzdušná, že se rozplývá v ústech. Má jemnou chuť čokoládového krému v kombinaci s chutí a strukturou jader vlašských ořechů. Stojí to za vyzkoušení!

Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 400 g jader vlašských ořechů
- 150 g rozinek
- 10 vaječných bílků
- 1 špetka soli
- 10 g vanilkového cukru
- 300 g moučkového cukru
- 60 g kukuřičného škrobu
Na krém:
- 10 žloutků
- 90 g praženého cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 150 ml mléka
- 120 g čokolády
- 190 g másla
Pro dekoraci:
- nasekaná jádra vlašských ořechů
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Ořechová jádra osušte na rozpálené pánvi, pak je přendejte na plech a nechte mírně vychladnout. Poté ji nakrájejte nadrobno nožem.

2. Rozinky vložte do nádoby a zalijte je vlažnou vodou. Nechte je namočené.

3. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přikryjte potravinovou fólií a dejte je do chladničky.

4. Do bílků přidejte špetku soli a vanilkový cukr a šlehejte mixérem na střední rychlost a postupně přidávejte moučkový cukr. Měli byste získat bělavou a pevnou hmotu, která bude mít tvar bochníku.

5. Z rozinek slijte vodu a přidejte je k nasekaným ořechovým jádrům. Poté přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte.

6. Směs postupně vmíchejte do ušlehaných bílků a jemně promíchejte stěrkou.

7. Do směsi namočte cukrářský kroužek a na pečicím papíru vyznačte tři kolečka. Tím se vám podaří vytvarovat dokonale kulaté těsto o velikosti prstenu. Po jejich označení rozdělte těsto na tři stejné díly a naplňte je vrstvou směsi, kterou rovnoměrně rozetřete, aniž byste porušili okraj.



Průměr našeho kruhu na pečivo je 20 cm.
8. Vložte plech do trouby a pečte těsto 35-40 minut při 175 °C.
Tip: Jakmile je vyndáte z trouby, odstraňte pečicí papír, dokud jsou ještě teplé, protože později to bude obtížnější. Můžete je také vystřihnout ve tvaru kroužku tak, aby byly co nejrovnější.
9. Připravte krém: Do malého hrnce přidejte žloutky, opražený cukr a vanilkový cukr. Jemně je vyšlehejte metličkou, pak přilijte mléko a promíchejte. Hrnec postavte na oheň a smetanu za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.

10. Odstavte hrnec z ohně a přidejte čokoládu nalámanou na kousky. Míchejte, dokud se nerozpustí a nezchladí se smetanou. Přendejte je do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

11. Přidejte změklé máslo do mísy a vyšlehejte ho mixérem do krémové konzistence. Poté si vezměte lžíci čokoládového krému a přimíchejte ho k němu pomocí mixéru, pak dobře promíchejte stěrkou.

12. Sestavte dort: Na servírovací talíř položte vrchní díl dortu, potřete ho krémem a pokračujte ve vrstvení dortů střídavě s vrchním dílem a krémem, dokud je nedokončíte. Nakonec potřete boky dortu krémem a dort ozdobte jemně nasekanými ořechovými jádry. Dejte ji na 1-2 hodiny do lednice.

13. Vyjměte koláč z lednice, naporcujte ho a s chutí podávejte!
