Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit dort “šachovnice”. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort “Šachovnice”
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 4 středně velká vejce
- 50 g kakaa
- 50 ml horké vody
- 50 ml oleje
- 8 g prášku do pečiva
- 8 g vanilkového cukru
- 1 špetka soli
Na krém:
- 500 g měkkého, jemně odtučněného tvarohu
- 400 ml smetany ke šlehání 33-35 %
- 150 ml mléka
- 150 g cukru
- 15 g želatiny
- 8 g vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 velkého citronu
- kakao – na ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si těsto: Smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Dobře promíchejte, aby se všechny suché přísady rovnoměrně rozprostřely, a pak vzniklou směs prosejeme.
2. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a postupně přidávejte 1/5 celkového množství cukru, dokud nevznikne tuhá pěna.
3. Žloutky promíchejte mixérem a postupně přilévejte horkou vodu.
4. Přidejte vanilkový cukr a postupně i zbývající cukr. Měli byste získat bělavé a zpěněné složení.
5. Přidejte bílkovou pěnu do mísy se žloutky a důkladně promíchejte.
6. Směs mouky vmíchejte po částech.
7. Přidejte olej a těsto dobře promíchejte.
8. Těsto přeneste do vyjímatelné formy (26 cm), jejíž dno je vyloženo pečicím papírem. Plech několikrát otočte, aby se těsto rozprostřelo.
9. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C 40-45 minut. Proveďte test párátkem nebo jemně zatlačte prstem doprostřed.
10. Nožem přejeďte po okrajích, vyjměte formu a nechte ji zcela vychladnout. Doporučujeme krájet upečené těto až po vychlazení.
11. Těsto nakrájejte na 2 cm silná kolečka. K tomu můžete použít šablony nebo cokoli, co máte po ruce: talíře, hrnce, šálky, sklenice atd. Ve výsledku byste měli mít tenký vršek a další 2 vršky z vyříznutých kroužků.
12. Připravte krém: Do studeného mléka přidejte želatinu, promíchejte a nechte krátce zhoustnout.
13. Smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a více než polovinou množství cukru.
14. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a vymačkejte ovocnou šťávu. Míchejte.
15. Vyndejte krém z lednice (pro úspěšný výsledek musí být velmi studený) a vyšlehejte se zbývajícím cukrem do tuha. Dávejte pozor, abyste šlehačku nešlehali příliš: šlehačka by si měla zachovat svůj tvar, ale zároveň zůstat měkká.
16. Želatinu zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí. Přidejte ji k tvarohu a promíchejte.
17. Přidejte 2-3 lžíce smetany ke šlehání a promíchejte mixérem, ale nezapomeňte to udělat rychle, krátce a při nízkých otáčkách, aby krém zůstal provzdušněný.
18. Sestavte dort: Těsto položte na servírovací talíř a zajistěte je kroužkem z těsta. Přidejte tenkou vrstvu krému, pak opatrně naaranžujte kroužky těsta a mezery vyplňte krémem.
19. Poté přidejte druhou vrstvu kroužků a naplňte je krémem. Dort potřete zbylým krémem a dejte na několik hodin do chladničky, aby ztuhl.
20. Opatrně vyjměte těstový kroužek, můžete ho nahřát fénem, a vyrovnejte boky.
21. Připravte si 2 cm široké proužky, položte je na povrch dortu. Proužky položte ve stejném směru kolmo na dort a opět jeden odstraňte.
22. Dort opatrně poprašte kakaem a opatrně odstraňte proužky.
23. Kakaové proužky přikryjte čistými proužky papíru a dort opět posypte kakaem. Odstraňte proužky. Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na šachovnicový dort zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Pomerančové tiramisu ve sklenici – na první pohled vás zaujmou, po ochutnání získají!