Přestože je tento vrstvený slaný dort s klobásou a zeleninou velmi jednoduchý, má skvělý vzhled, chuť i strukturu: na povrchu je křupavý a uvnitř vrstvený jako kniha. Stojí to za vyzkoušení!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vrstvený slaný dort s klobásou a zeleninou
Co budeme potřebovat:
- 2 klobásy (nebo salámy, šunky atd.)
- mrkev
- 5 stonků zelené cibule
- majoránka, petržel – podle chuti
- 300 g hladké mouky
- 200 ml vody
- jednu čajovou lžičku sušeného droždí
- ½ lžičky soli
- 50 ml oleje
- bílá/černá sezamová semínka – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1.Nakrájejte mrkev a klobásu na malé kostičky.
2.Nakrájejte zelenou cibuli, petrželku a kopr.
3.Připravené ingredience vložte do hluboké mísy.
4.Přidejte mouku, sůl a sušené droždí. Míchejte.
5.Postupně přidávejte teplou vodu. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama.
6.Těsto přikryjte pokličkou a nechte 20-30 minut kynout na teplém místě.
7.Poté těsto položte na pomoučněnou plochu a trochu ho prohněťte. Vytvarujte z něj tyčinku.
8.Rozdělte tyčinku na dvě nestejné části: ¼ a ¾. Větší část těsta nakrájejte na 6 stejných dílů. Ze všech vytvarujte kuličky.
9.Všechny kuličky těsta rozválejte na tenké kulaté placky.
10.Velký bochník vymažte olejem pomocí silikonového štětce. Malé placičky položte doprostřed, překryjte je a potřete olejem.
11.Okraje velkého bochníku přeložte dovnitř tak, aby přiléhaly k okrajům všech ostatních bochníků.
12.Vrstvený bochník položte na olejem vymazanou pánev a položte ho švem dolů. Posypte sezamovými semínky.
13.Pánev postavte na mírný oheň a přikryjte ji pokličkou. Smažte bochník 15-20 minut, dokud není hotový, a pravidelně ho otáčejte ze strany na stranu, aby byl rovnoměrně propečený.
14.Vrstvený bochník nakrájejte na kousky.
Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také jednoduchý, ale o to chutnější překládaný kynutý koláč s hroznem.