Švýcarská roláda s jablečným džemem! Vyzkoušejte tento jednoduchý recept

Tato švýcarská roláda s jablečným džemem se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Švýcarská roláda s jablečným džemem

Co budeme potřebovat:
  • 6 vajec
  • 160 g cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 25 ml vody
  • 120 g hladké mouky
  • 1 g prášku do pečiva
  • 60 ml rafinovaného slunečnicového oleje (bez zápachu)
  • 150 g jablečného džemu (nebo vašeho oblíbeného džemu)

Roládu jsme pekli v obdélníkovém plechu o rozměrech 29 x 39 cm a výšce 4,5 cm.


Jak budeme postupovat:

1. Oddělte bílky a žloutky.

2. Bílky vyšlehejte mixérem na vysoké otáčky do pěny. Pak k nim postupně (ve 3 fázích) přidejte 90 g cukru a šlehejte je 3-4 minuty, dokud se neobjeví trvalé špičky. Nakonec je ještě 30-60 sekund šlehejte mixérem na nízké otáčky, aby se všechen cukr dobře rozpustil.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Žloutky, 70 g cukru a vanilkový extrakt šlehejte mixérem při nízkých otáčkách 1-2 minuty, dokud nejsou nadýchané a bělavé. Poté přidejte vodu a míchejte další 1 minutu při nízkých otáčkách.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Polovinu bílkové pěny vmíchejte do žloutkové směsi a rychlými krouživými pohyby směrem nahoru promíchejte stěrkou.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu
Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Rychlými krouživými pohyby směrem nahoru míchejte stěrkou, dokud nebude hmota hladká.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Přidejte olej. Stejně opatrnými tahy rychle promíchejte.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Podobným způsobem přeložte do těsta druhou polovinu bílkové pěny.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Dno a boky formy vyložte pečicím papírem. Vzniklé těsto na něj přeneste a rovnoměrně rozetřete. Dvakrát poklepejte na plech.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Pečte těsto 25-28 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Použijte troubu jako vodítko!

10. Vyjměte z trouby a dvakrát poklepejte na plech. Poté z něj přeneste desku na mřížku (s pečicím papírem) a nechte ji vychladnout na 36-37 °C.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Uhlaďte okraje desky a vyklopte ji na další kus namazaného pečicího papíru. Odstraňte z povrchu papír, na kterém se upekla.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Jeden z kratších okrajů těsta nařízněte šikmo.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Vytvořte 3 svislé, neúplné řezy, hluboké 3-4 mm, počínaje druhým krátkým okrajem těsta. Mezi nimi ponechte vzdálenost 1 cm.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Na pracovní desku rozetřete rovnoměrnou vrstvu jablečného džemu (nebo jiného džemu, který máte rádi).

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Poté ho pomocí pečicího papíru rozválejte na váleček. Přilepte okraj pečicího papíru a nechte roládu 15-20 minut “odpočívat”, aby mohla nabýt daného tvaru.

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Vyjměte roládu z pečicího papíru. Porcujte a s velkou chutí podávejte!

Švýcarská roláda s jablečným džemem
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tato švýcarská roláda s jablečným džemem zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Švýcarský marshmallow krém s máslem – nadýchaný a lahodný!