Tato švýcarská roláda s jablečným džemem se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Švýcarská roláda s jablečným džemem
Co budeme potřebovat:
- 6 vajec
- 160 g cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 25 ml vody
- 120 g hladké mouky
- 1 g prášku do pečiva
- 60 ml rafinovaného slunečnicového oleje (bez zápachu)
- 150 g jablečného džemu (nebo vašeho oblíbeného džemu)
Roládu jsme pekli v obdélníkovém plechu o rozměrech 29 x 39 cm a výšce 4,5 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Oddělte bílky a žloutky.
2. Bílky vyšlehejte mixérem na vysoké otáčky do pěny. Pak k nim postupně (ve 3 fázích) přidejte 90 g cukru a šlehejte je 3-4 minuty, dokud se neobjeví trvalé špičky. Nakonec je ještě 30-60 sekund šlehejte mixérem na nízké otáčky, aby se všechen cukr dobře rozpustil.
3. Žloutky, 70 g cukru a vanilkový extrakt šlehejte mixérem při nízkých otáčkách 1-2 minuty, dokud nejsou nadýchané a bělavé. Poté přidejte vodu a míchejte další 1 minutu při nízkých otáčkách.
4. Polovinu bílkové pěny vmíchejte do žloutkové směsi a rychlými krouživými pohyby směrem nahoru promíchejte stěrkou.
5. Vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Rychlými krouživými pohyby směrem nahoru míchejte stěrkou, dokud nebude hmota hladká.
6. Přidejte olej. Stejně opatrnými tahy rychle promíchejte.
7. Podobným způsobem přeložte do těsta druhou polovinu bílkové pěny.
8. Dno a boky formy vyložte pečicím papírem. Vzniklé těsto na něj přeneste a rovnoměrně rozetřete. Dvakrát poklepejte na plech.
9. Pečte těsto 25-28 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Použijte troubu jako vodítko!
10. Vyjměte z trouby a dvakrát poklepejte na plech. Poté z něj přeneste desku na mřížku (s pečicím papírem) a nechte ji vychladnout na 36-37 °C.
11. Uhlaďte okraje desky a vyklopte ji na další kus namazaného pečicího papíru. Odstraňte z povrchu papír, na kterém se upekla.
12. Jeden z kratších okrajů těsta nařízněte šikmo.
13. Vytvořte 3 svislé, neúplné řezy, hluboké 3-4 mm, počínaje druhým krátkým okrajem těsta. Mezi nimi ponechte vzdálenost 1 cm.
14. Na pracovní desku rozetřete rovnoměrnou vrstvu jablečného džemu (nebo jiného džemu, který máte rádi).
15. Poté ho pomocí pečicího papíru rozválejte na váleček. Přilepte okraj pečicího papíru a nechte roládu 15-20 minut “odpočívat”, aby mohla nabýt daného tvaru.
16. Vyjměte roládu z pečicího papíru. Porcujte a s velkou chutí podávejte!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tato švýcarská roláda s jablečným džemem zaujala, sdílejte recept i vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Švýcarský marshmallow krém s máslem – nadýchaný a lahodný!