Tato pečená roláda z mletého masa, brambor a špenátu Vás rozhodně okouzlí. Je naprosto vynikající a šťavnatá. Pokrm připravený podle tohoto receptu lze podávat i na slavnostní tabuli, protože je velmi lákavý.
Co budeme potřebovat:
- 900 g brambor
- 550 g mletého hovězího masa (nebo jiného masa podle vašeho výběru)
- 200 g strouhaného sýra
- 170 g špenátu
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 ml fermentované smetany
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- několik snítek petrželky
Jak budeme postupovat:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, ne silnější než 2-3 mm.
2. Plech vyložte pečicím papírem a posypte polovinou středně velkého strouhaného sýra.
3. Plátky brambor uspořádejte do řad tak, aby byly položeny jeden na druhém, plátky i řady mezi sebou. Dostali jsme šest řad po osmi plátcích brambor.
4. Brambory posypte zbylým strouhaným sýrem.
5. Plech vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a brambory pečte 30 minut.
6. Cibuli a petrželku nakrájejte nadrobno.
7. Rozpalte pánev s trochou oleje, přidejte mleté maso, promíchejte a minutu smažte. Podle chuti osolte a opepřete, promíchejte a vařte další 2-3 minuty.
8. Přidejte cibuli, promíchejte a vařte do změknutí. Poté přidejte nasekanou petrželku. Směs ještě minutu povařte a pánev stáhněte z ohně. Směs přendejte na talíř.
9. Na stejné pánvi přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne a výrazně nezmenší svůj objem. Poté přidejte rozdrcený česnek a promíchejte. Povařte půl minuty a stáhněte z ohně.
10. Špenát přendejte do mísy se zakysanou smetanou a promíchejte.
11. Bramborovou směs vyjměte z trouby. Vyšla celá a dobře zajištěná roztaveným sýrem. Na povrch rozetřete směs smetany a špenátu. Poté rozdělte mleté maso do rovnoměrné vrstvy.
12. Nyní srolujte směs s náplní do ruličky. Pokud je plech na pečení příliš mokrý, můžete ho vyměnit.
13. Roládu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 10 minut.
14. Vyjměte roládu z trouby, přeneste ji na talíř a opatrně odstraňte pečicí papír.
15. Vzniklou pochoutku posypte nasekanou zeleninou a pochutnejte si!