Domů Recepty Mega čokoládová roláda – božské potěšení!

Mega čokoládová roláda – božské potěšení!

ZDROJretete-usoare.eu

Tato mega čokoládová roláda je opravdu vynikající! Skládá se z tenkého, měkkého a pružného těsta, s nímž je opravdu radost pracovat, a neuvěřitelně chutného vařeného krému z mléčné čokolády. Roláda je potažená čokoládovou polevou připravenou s želatinou, která zůstává měkká a lesklá!

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Čokoládová roláda

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kakaového prášku
  • 80 g cukru
  • 1 polévková lžíce vody
  • práškový cukr
  • krém – na namazání tácu

Na krém:

  • jeden žloutek
  • 15 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 4 g vanilkového cukru
  • 45 g čokolády (mléčné nebo hořké)
  • 100 g másla

Na polevu:

  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 60 g másla
  • jednu čajovou lžičku želatiny
  • 30 ml vody

Na posypání:

  • 100 ml čaje nebo kávy (s cukrem)

Na ozdobu:

  • ořechy

Jak budeme postupovat:

1. Připravte si krém: do mísy dejte žloutek, cukr a vanilkový cukr. Míchejte je metličkou, dokud nezískáte bělavé složení. Přidejte trochu mléka a promíchejte, aby byla tekutější.

2. Přidejte mouku a šlehejte do hladka.

3. Zbylé mléko nalijte do hrnce. Zahřejte téměř na bod varu. Poté ji za stálého šlehání vlijte tenkým pramínkem do vaječné směsi.

Nepřehlédněte:
Marcipánové kostičky v bílé čokoládě - recept na vánoční cukroví

4. Vzniklou směs přelijte do hrnce. Dejte na mírný oheň a za stálého míchání metličkou vařte asi 5 minut do zhoustnutí.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Sundejte smetanu z ohně a vmíchejte do ní čokoládu. Míchejte metličkou do hladka.

6. Čokoládový krém přendejte do čisté mísy. Přikryjte ji potravinovou fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu
Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Máslo vyjměte z chladničky a nechte ho zahřát na pokojovou teplotu.

8. Připravte si těsto: plech vyložte pečicím papírem a vymažte ho máslem. Těsto by mělo mít rozměry asi 29 x 39 cm.

9. Vejce a cukr šlehejte mixérem 10-13 minut, dokud se nezmění v nadýchanou bělavou pěnu o trojnásobném objemu. Na povrchu pěny by měly zůstat stopy po míchání.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Mouku smíchejte s kakaovým práškem. Postupně je přidávejte přes jemné síto do vaječné pěny. Těsto pečlivě promíchejte stěrkou a přeložte ho zdola nahoru.

11. Nakonec přidejte vodu a trochu promíchejte.

12. Přeneste těsto na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Pečte 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Dbejte na to, aby ste těsto příliš nevysušili. Připravenost zkontrolujte pomocí testu párátkem.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Na stůl rozprostřete papír na pečení. Posypte je moučkovým cukrem nebo velmi jemným cukrem. Vyklopte těsto na papír, aniž byste odstranili papír, který se upekl. Tímto způsobem bude z obou stran pokryta pečicím papírem.

Nepřehlédněte:
Kokosové kostky s ovocem - jednoduchý, jemný a velmi chutný

Mega čokoládová roláda

15. Namočte čistou kuchyňskou utěrku do studené vody. Velmi dobře ji zmáčkněte. Přikryjte ní vrchní část těsta.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu
Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Nechte těsto úplně vychladnout 15-20 minut.

17. Dokončení krému: měkké máslo přendejte do hluboké mísy. Šlehejte ho mixérem 6-7 minut, dokud nezbělá a nezpění.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Do máslové pěny postupně (po lžících) přidávejte uvařený čokoládový krém a pokaždé promíchejte dohladka. Krém je připraven! Uchovávejte v chladu.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

19. Sestavte roládu: z povrchu těsta odstraňte utěrku a vrchní papír. Po úplném vychladnutí je potřete čajem nebo kávou.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

20. Vrchní část potřete čokoládovým krémem a nechte volný příčný okraj (asi 2 cm). Tloušťka vrstvy krému by se měla zmenšovat: silnější na okraji, kde se začne válcovat, a tenčí směrem k opačnému okraji.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

21. Srolujte těsto do ruličky a použijte papír, který je pod ní. Vzniklou roládu zabalte do stejného papíru a dejte na 3-4 hodiny do chladničky. Během této doby krém vychladne a ztuhne.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

22. Roládu můžete posypat moučkovým cukrem nebo kakaovým práškem. Poté jsme ho polili čokoládovou polevou.

23. Připravte si polevu: namočte želatinu do vody a nechte ji nabobtnat.

Nepřehlédněte:
Výborná ořechová roláda se skořicí a medem: Recept Zde

24. Rozpusťte máslo a stáhněte ho z ohně. Přidejte smetanu, cukr a kakaový prášek. Smíchejte do hladka.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

25. Vzniklou směs dejte na mírný oheň. Za stálého míchání metličkou přiveďte k bodu varu.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

26. Odstavte glazuru z ohně a ihned do ní přidejte hydratovanou želatinu. Promíchejte do hladka a nechte vychladnout.

27. Vyjměte roládu z chladničky a odřízněte její konce, přičemž je uhlaďte.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

28. Jakmile poleva vychladne a mírně zhoustne, přelijte ji přes roládu a zcela ji zakryjte. Aby se okraje pokrmu neznečistily, přikryjte je kousky pečicího papíru a částečně je zasuňte pod roládu.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

29. Roládu ozdobte předem opraženými vlašskými ořechy nakrájenými na kousky.

30. V chladničce nechte dalších 60 minut.

31. Rozdělte roládu a podávejte.

Mega čokoládová roláda
Zdroj: retete-usoare.eu

Náš tip: Máslo v krému lze nahradit šlehačkou. V tomto případě se uvařená smetana velmi dobře vychladí v lednici a poté se do ní vmíchá šlehačka.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tato mega čokoládová roláda zaujala, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme také: Božské řezy – čokoládový krém s lahodnou šlehačkou a strouhanou čokoládou.