Nečekaný výsledek! Třísložkový karamelový dezert!

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na třísložkový karamelový dezert. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku ocení všichni.

Ohledně medu v tomto dezertu asi vyvstanou otázky, zda reakce probíhá i bez něj. Stejný dezert jsme připravili samostatně, ale bez medu: reakce nastane, ale je méně intenzivní a výsledný dezert má méně vzdušnou a vlhkou texturu. Zkusili jsme také použít místo jedlé sody prášek do pečiva: k reakci vůbec nedochází.

Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Třísložkový karamelový dezert

Co budeme potřebovat:
  • 200 g cukru
  • 40 ml vody
  • 20 g medu
  • 7 g jedlé sody (1 lžička nastrouhaná) – můžete přidat méně, aby neměla chuť

Jak budeme postupovat:

1. Plech nebo jakoukoli hlubokou formu vyložte pečicím papírem (my jsme použili čtvercový plech o rozměrech 20 x 20 cm).

2. Do vysokého hrnce dejte cukr, med a vodu.

Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Hrnec postavte na nejnižší teplotu. Obsah míchejte do hladka: cukr by se měl rozpustit.

Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Poté sirup vařte, dokud nedosáhne teploty 150 °C a pravidelně míchejte stěrkou. Tento proces trvá od varu přibližně 15 minut. Sirup by měl být sirupovitý.

Zdroj: retete-usoare.eu

5. Do horkého sirupu přidejte jedlou sodu. Rychle je promíchejte (jen tak, aby se spojily) a nechte je vzájemně působit. Všimněte si, jak složení rychle nabývá na objemu.

Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu
Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Přeneste na připravenou pánev.

Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu
Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Nechte 60 minut ztuhnout při pokojové teplotě.

8. Oddělte sražený karamel od pečicího papíru. Rozlomte je na malé kousky.

Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu
Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Podávejte. Jsou sladké, vzdušné, křupavé a v ústech se jednoduše rozplývají. Chutnají jako pálený cukr, ale mají zajímavější strukturu.

Třísložkový karamelový dezert
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento inspirativní recept na třísložkový karamelový dezert i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také piškotový dort bez pečení.