Napoleonský dort je velmi jemný, hladký, krémový a neuvěřitelně chutný dezert! Jeho recept by měla znát každá hospodyňka. Uložte si ji hned teď!
Pokud chcete, můžete karamelizovaná jablka nahradit konzervovanými banány nebo broskvemi. Dort můžete připravit také jen s vanilkovým krémem!
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 400 g studeného másla
- 150 ml studené vody
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce 9% octa
- 1/2 lžičky soli
Na vanilkový krém:
- 1 litr mléka
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 70 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového cukru
- 200 g másla
Na jablečnou náplň:
- 500 g jablek
- 90 g cukru
- 3 lžíce vody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Smíchejte studenou vodu, zakysanou smetanu, ocet a sůl.
2. Prosátou mouku dejte do hluboké mísy. Pravidelně do něj namáčejte velmi studené máslo (předtím uložené v mrazáku) a pak ho protřete velkým struhadlem. Mouku a nastrouhané máslo rychle promíchejte.
3. Uprostřed vzniklé směsi udělejte důlek a nalijte do něj smetanový roztok. Těsto rychle promíchejte rukama. Nemusíte ho hníst, stačí, když ho shromáždíte do kuličky.
4. Těsto vložte do igelitového sáčku a dejte přes noc do chladničky.
5. Vychladlé těsto vyjměte z lednice a nakrájejte ho na 12 stejných dílů. Zatímco pracujete s jedním kusem těsta, ostatní nechte v lednici.
6. Na pomoučené desce rozválejte každý kousek těsta na kulatý plát silný asi 2 mm. Položte ji na plech a na některých místech ji propíchněte vidličkou.
7. Pečte těsto 6 minut do zlata v troubě předehřáté na 200 °C.
8. Z horkého těsta vykrojte kruh o průměru 20 cm. Zbylé kousky shromážděte a použijte později na zdobení dortu.
9. Podobným způsobem připravte všechny vrchní části. Nechte je vychladnout.
10. Připravte krém: Vejce, opražený cukr a kukuřičný škrob vyšlehejte do hladka pomocí šlehacího nástavce a postupně přidávejte 200 ml mléka.
11. Do hrnce nalijte 800 ml mléka a postavte ho na oheň. Zahřívejte, dokud nedosáhne téměř bodu varu. Poté do ní za stálého míchání přidejte směs vajec a škrobu.
12. Za stálého míchání vařte smetanu na mírném ohni, dokud nezhoustne. Jakmile se objeví jen první bublinky, stáhněte ji z ohně.
13. Do krému přidejte vanilkový cukr. Míchejte.
14. Přeneste krém do čisté, suché mísy. Přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
15. Změklé máslo (při pokojové teplotě) šlehejte mixérem 4-5 minut, dokud není nadýchané a bělavé.
16. Postupně vmíchejte (po lžících) uvařenou smetanu do vyšlehaného másla a pokaždé promíchejte do hladka. Výsledkem je velmi hladký a nadýchaný krém.
17. Připravte jablečnou náplň: Jablka zbavte slupky a jádřinců. Nakrájejte je na čtvrtky a ty na tenké příčné plátky.
18. V pánvi smíchejte vodu a cukr. Sirup vařte 60 sekund od varu na mírném ohni.
19. Vmíchejte citronovou šťávu. Sirup vařte další 2 minuty.
20. Přidejte připravená jablka a mletou skořici. Jablka za častého míchání 4-5 minut karamelizujte do měkka. Poté je nechte vychladnout.
21. Sestavte dort: Střed misky vymažte trochou krému a položte na něj první dort. Vyrovnejte ji nastavitelným kroužkem. Na vrchní část rozetřete lžíci jablečné náplně a poté ji potřete 3-4 lžícemi krému.
22. Stejným způsobem překryjte vrcholy. Poslední těsto není třeba mazat náplní a krémem. Po dokončení sestavení dortu odstraňte nastavitelný kruh kolem dortu.
23. Kousky, které zbyly po uhlazení okrajů vrcholů, rozdrobte rukama. Nemusíte je drobit příliš najemno.
24. Zbylým krémem potřete povrch a okraje dortu. Poté je posypte “vločkami” z rozdrobených kousků dortu.
25. Koláč nechte přes noc ztuhnout.
26. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.