Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na kynutý rozinkový koláč. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni. Jednoduchý a chutný koláč, který nezabere moc času a potěší všechny mlsné jazýčky.

Rozinkový koláč! Vynikající, chutný, rýchly
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Kynutý rozinkový koláč

Co budeme potřebovat:

  • 450-500 g hladké mouky
  • 300 ml teplého mléka (35-37°C) + 1 polévková lžíce
  • 2 vejce
  • 80-100 g cukru
  • 6 g sušeného droždí
  • 100 ml rafinovaného slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 g vanilkového cukru
  • 250 g rozinek
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • šťáva z poloviny citronu

Jak budeme postupovat:

1. Rozinky omyjte a osušte. Vložte je do malé misky. Smíchejte je s citronovou šťávou a kůrou.

2. Teplé mléko nalijte do hluboké mísy. Přidejte sušené droždí, moučkový cukr, vanilkový cukr, 2 bílky a 1 žloutek (druhý žloutek je potřeba na potření koláče před pečením). Dobře promíchejte metličkou.

3. Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve míchejte stěrkou a poté lžící. Měli by jste získat velmi měkké a lepivé těsto.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Přidejte sůl a 50 ml oleje. Těsto hněťte rukama, dokud se zcela nezapracuje.

5. Poté ho přeneseme na pomoučený vál a hněteme další 2-3 minuty, dokud se nespojí v kouli.

6. Těsto vložte do teplé, moukou vysypané mísy. Posypte je trochou mouky a přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout 45-50 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu
Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Těsto jemně prohněteme a necháme ho ještě 30 minut kynout, přičemž ho přikryjeme kuchyňskou utěrkou.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Těsto přeneseme na pomoučenou pracovní plochu a trochu prohněteme. Asi 1/5 z něj vyřízněte a dejte stranou. Nechte ji 10 minut “odpočívat” a přikryjte ji kuchyňskou utěrkou.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Těsto rozválejte na obdélníkový plát o tloušťce 5-7 mm.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Silikonovým štětcem potřete 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje (olej můžete nahradit rozpuštěným máslem nebo použít máslo a olej v poměru 1:1).

11. Rozinky rozprostřete na prkénko.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Těsto srolujte do rolády a začněte na jednom z dlouhých okrajů.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Rozřízněte rohlík podélně na polovinu a jeden konec nechte neporušený (asi 1-2 cm). Vzniklé proužky orientujte řezem směrem nahoru a poté je upleťte.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu
Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Vzniklý “cop” přeneste na kulatý plech o průměru 24 cm vyložený pečicím papírem. Položte ji do tvaru přikrývky a spojte konce.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Koláč přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte odpočívat, dokud se nezdvojnásobí.

16. Mezitím rozválejte kousek těsta, který jste si odložili stranou, na tenký obdélníkový plát (jako na obrázku níže).

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Pomocí nože nakrájejte dlouhé okraje na proužky široké asi 1 cm.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Přeložte desku tak, aby jeden z dlouhých okrajů (horní) byl o 1,5 cm delší než druhý.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

19. Malé těsto srolujte do rolády. Zvedněte ji a zkroucením proužků na konci vytvořte tvar “květiny”.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

20. Umístěte “květinu” doprostřed tácu.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

21. Dort potřete žloutkem smíchaným se lžící mléka pomocí silikonového štětce. Nechte ji “odpočívat” dalších 15 minut.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

22. Pečte 25-30 minut, dokud dobře nevykyne a pěkně nezhnědne, v troubě předehřáté na 175 °C. Pokud se vám trouba připaluje, snižte po prvních 20 minutách pečení teplotu na 160 °C.

Recept na nadýchaný kynutý rozinkový koláč: Fantastický pamlsek ke kávičce
Zdroj: retete-usoare.eu

23. Nechte ho trochu vychladnout, pak ho vyjměte z formy a odlepte z povrchu pečicí papír. Nechte zcela vychladnout.

Podávejte a vychutnejte si jeho báječnou chuť!

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento recept na kynutý rozinkový koláč i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Delikátní jablečný koláč s mascarpone – jednoduchý a chutný – jednoduchý a chutný.